Aktuellt

Här kan du läsa om nyligen avslutade, pågående eller planerade satsningar/projekt inom Kulturchock. Nedan ser du de kommande redan inbokade platserna där du kan hitta Kulturchock under året:

Lyssna på Karavans podcasts:

Karavan podcast nr 2 – “Because we have voices we are alive” – Författaren Salim Barakat, vars böcker läses över hela världen, lämnar aldrig Stockholmsförorten Skogås. Därför sökte Karavanpodden upp honom för ett samtal om berättarkonst, krig, musik, översättning och kyssar. Lyssna här.

Lyssna även på Karavan podcast nr 1 – Ett vindlande samtal mellan Karavans redaktör Birgitta Wallin och poeten Jila Mossaed, om näktergalar, simhallar och versfötter, om meningen med livet och poesin, om att lämna allt och börja om på nytt. Klicka här för att lyssna.

Littfest, Umeå, 17 – 18 mars 2017

Stockholms Litteraturmässa, Stockholm, 5 – 6 maj 2017

Almedalsveckan, Visby, 3 – 6 juli 2017

Bokmässan, Göteborg, 29 sept – 1 okt 2017

Här har vi varit:

Bokrea på Litteraturhuset, Göteborg, 25 feb 2017

Bok & biblioteksmässan, Göteborg, 22 – 25 sept 2016

Stockholms Litteraturmässa, 15-16 april 2016

Textival, Göteborg, 1-2 april

Littfest, Umeå, 18-19 mars

Tidskriftsveckan Göteborgs Stadsbibliotek, 24-27 nov 2015

Tidskriftskväll på Rönnells Antikvariat i Stockholm, 7 dec 2015

Bok&biblioteksmässan, 24-27 sept 2015, Göteborg
Bok&biblioteksmässan var i vanlig ordning en av de evenemang som samlar mest folk och flest tidskrifter på ett och samma ställe. 107 kulturtidskrifter fanns i hyllorna, 21 programpunkter sågs från scenen och 5 av dessa live-streamades, något vi är väldigt nöjda och glada över. Stort tack till alla som var med och deltog på olika sätt i vår monter och som möjliggjorde denna mässa som var fullsmockad av intressant innehåll på så många plan!

Almedalsveckan, 28 juni-5 juli 2015, Visby
I år åkte vi till Almedalen för att arrangera seminariet Tidningarna, tidskrifterna och framtidens offentliga samtal, samt för att ge ut två nyskrivna böcker, “Tidskriftsstriden. Sju dagar som skakade Kultursverige” och “Kulturtidskrifterna och framtiden”. I seminariet medverkade Hans-Gunnar Axberger, jurist, tidigare Pressombudsman och aktuell med boken ”En misslyckad utredning”; Gabriel Byström, kanalchef P4 Skaraborg, tidigare kulturchef på Göteborgs-Posten; Ann Ighe, chefredaktör och ansvarig utgivare för Tidskriften Ord&Bild; Gunilla Kindstrand, kulturchef för Mittmedia. Moderator var David Karlsson, Nätverkstan Kultur. Böckerna släpptes i samband med seminariet. Du kan se seminariet i sin helhet på Nätverkstans Bambuser-kanal här.

Textival, 28-29 mars 2015, Göteborg
Årets Textival presenterade ett spännande program, bra utbud och en publik som pendlade mellan föreläsningar, kaffe, böcker och tidskrifter. Vi ser fram emot 2016!

Littfest, 12-14 mars 2015, Umeå
Årets festival var som andra år väldigt trevlig, full av människor, med många bra programpunkter och några minusgrader!

Det offentliga samtalets grovarbetare – om kulturtidskrifternas roll och betydelse, MEG 2015, 5 mars 2015, Göteborg
I december 2014 hamnade kulturtidskrifterna i centrum av den svenska mediedebatten. Det rabalder som utbröt visade på vilken betydelse dessa små men viktiga blad har för det offentliga samtalet. Vad har hänt sedan debatten i december? Vad händer nu? På vilket sätt kommer kulturtidskrifterna att bidra till den framtida svenska medieutvecklingen? Ett samtal mellan David Karlsson, Nätverkstan Kultur, och Siri Reuterstrand, Föreningen för Sveriges Kulturtidskrifter.

Tidskriftskvällen Tidskrifter & digitalisering, 8 dec 2014, Rönnells Antikvariat, Stockholm
Digitaliseringen är en kraft som alla mediala aktörer måste förhålla sig till. Nätverkstan har under flera år jobbat med frågan och under det senaste året har vi med hjälp av journalisten Mikael Löfgren sammanställt en rapport om läget för kulturtidskrifterna. Med utgångspunkt från denna utgick ett samtal mellan panelen och våra gäster.  Lär mer om evenemanget här.

Voices from the Waters, 28-29 nov 2014, Göteborg, Ale, Kungälv, Lerum och Hamburgsund
Voices from the Waters är en internationell festival som samlar fiskare och forskare, filmare och konstnärer, pedagoger och miljöaktivister, som alla arbetar med det som är livets början och förutsättning: vatten och hav. Här samlade vi tidskrifter, gamla och nya nummer, med anknytning till temat.

Texten i korsningen mellan makt och kvalitet, 11 nov 2014, kl 14-16, Borås
Tidskriftsverkstaden i Väst, Centrum för kulturpolitisk forskning och studentkåren vid högskolan i Borås anordnar ett seminarium på temat “Texten i korsningen mellan makt och kvalitet”. Under två timmar diskuteras konst, byråkrati, samt kulturpolitikens inriktning och form. Kulturtidskrifterna finns på plats och vi är glada för att ta del av dessa samtal. Läs PDF .

Gammelpress eller nymedia – Var ska vi föra viktiga samtal i framtiden?
Stadsbiblioteket Göteborg, 26 nov, kl 19-21
Läs inbjudan Gammelpress

Bokmässan Helsingfors, 23-26 okt
Mellan 23-26 nov fanns de svenska kulturtidskrifterna till försäljning på bokmässan i Helsingfors. Samarbetet mellan Kulturchock och Tidskriftcentralen i Finland är något som återkommer under både Bok&biblioteksmässan i Göteborg och i Helsingfors. Mässan har en svenskspråkig avdelning och där har de svenska kulturtidskrifterna har en naturlig plats sedan två år tillbaka.

Bok&biblioteksmässan
Oss hittade ni tillsammans med ett utbud av ca 100 kulturtidskrifter i monter B02:41. Vi öppnade upp hårt med att låta Västra Götalandsregionen presentera sitt nya Sverigeunika essä- och översättarstöd – något som varit efterlängtat av många!  Stort tack till alla över 100 medverkande tidskrifter, alla som stått på scenen och delat med sig av ett så fint och innehållsrikt program, samarbetspartnern Tidskriftcentralen Finland, alla om hjälp till i montern och mött publiken och hållit montern i trim och sist men inte minst alla våra besökare som gästat soffan, lyssnat på vårt program och hittat fram till våra tidskrifter! Vi gick ut från mässan på söndagkvällen med lättade steg, försäljningsrekord och ser redan fram emot nästa års mässa!

Kulturnatt i Halmstad, 6 sept
Årets Kulturnatt var en folkfest med flera hundra programpunkter som skedde både inom- och utomhus runtom i centrala Halmstad. I ett myller av folk på gator, i parker, på scener inomhus och utomhus, överallt med ett kulturellt ”epicentrum” i Norre katts park, blev det bred som smal kultur för barn, unga och vuxna. På det Litterära torget på Stadsbibliotekets kunde du både läsa och lyssna på ett urval av texter med alla tänkbara ämnen och innehåll genom våra kulturtidskrifter.

Almedalsveckan, 3-6 juli
Vi gjorde ett litet nedslag i Almedalen under ett par dagar för att se vad som händer på den politiska arenan. Vår närvaro gav mersmak och vi planerar nu för nästa års evenemang och en större insats för oss och våra tidskrifter.

Textmässan, 26 april
Den trettonde Textmässan för oberoende förlag och tidskrifter äger rum den 26 april 2014 i poesins, kärlekens och den fria tankens tecken. Arrangören Vertigo förlag arbetar för att lyfta fram de oberoende kvalitetsaktörerna i bokbranschen, samt den frodiga och färgrika mängden kulturtidskrifter som finns i landet. Kulturchock, med sitt urval av tidskrifter, är därför en given utställare på arenan. Mässan som tidigare år ägt rum på Nürnberghuset, flyttade i år till Debaser Medis!

Bokmässan Örebro, 28-29 mars
Undrar du också vad vi hade packat in i våra överraskningspaket? Då får du vänta hela två år tills vi är tillbaka vid vårt tidskriftsbord eftersom de gör en paus 2015. Bokmässan Örebro arrangerades fredagen 28 mars och lördagen 29 mars 2014 i Conventum Konferens på Medborgarhuset.

Littfest Umeå, 13-15 mars
Så var det snart dags igen. Vår favorit i norr höll festivalen som har “texten och ordet i fokus och kärleken till litteraturen i centrum“. Det är med stolthet vi befann oss på Umeås internationella litteraturfestival både 14 och 15 mars!

Eurozine-konferensen
I månadsskiftet mellan november och december åkte vi till Oslo på Eurozine-konferensen för att delta både som utställare och deltagare. Temat var “Making a Difference” och vi deltog i workshopen Print vs Digital.  Där presenterades tre tidskrifter: Mute, Reset och Blätter für Internationale Politik. Mest intressant för oss var det att höra de olika lösningarna som de valt att använda och varför.

Under en av dagarna tog Ivan Rød från danska kulturtidskriftsförening över mikrofonen under lunchen och berättade om förutsättningarna för kulturtidskrifter i Norden. I utställningen på konferensen visade vi tidskrifter i tryckt form, ljudformat och digitalt genom den app som Nätverkstan presenterade för det europeiska nätverket.

Helsingfors bokmässa,24-27 oktober
Under 4 mässdagar marknadsförde vi svenska kulturtidskrifter i Tidskriftcentralens monter i Helsingfors. Mässan har en hel avdelsning avsatt för svensk-finsk litteratur och i montern presenterades våra titlar på en vägg tillsammans med de finska. På Tottiscenen  bara några meter bort delades priset för årets nordiska tidskrift ut till Den blå port, Danmark. Helsingfors känns helt klart som ett ställe som vi vill besöka igen!

Bok & Biblioteksmässan, 26 – 29 september

Monter B02:41 har blivit Kulturchocks givna hemvist de senaste åren under Bok&biblioteksmässan. Varje år pusslar vi för att få ihop alla med verkande tidskrifter och det monterprogram som under de senaste mässorna växt sig allt stabilare. Många av tidskrifterna använde sig av möjligheten att synas lite extra från vår lilla men väl använda scen.

En av höjdpunkterna var när den jury som FSK hade tillsatt korade vinnaren av Årets kulturtidskrift – Med andra ord! Efter firandet i montern fortsatte vi med tidskriftsmingel och den sedvanliga festen som arrangeras av Glänta och Göteborg Interantional Film Festival. Den publika vinnaren i årets monter var när Johan Persson och Martin Schibbye – anlitade av Scoop – höll föredrag om sin bok “438 dagar”.

Malmöfestivalen 22 aug
Hela Malmö centrum fylldes under flera dagar av diverse kulturevenemang. Vi valde att vara där den soligaste dagen! Publiken hittade oss mitt på Gustav Adolfs torg i centrala Malmö, väl placerade vid Gatuscenen, där kulturtidskrifterna fick sällskap av både hiphop och bluesgitarrister.

Vi stannade bara över dagen denna gången, men malmöborna fick sannerligen se  skrifterna från deras bästa sida!

Textmässan 2013, Stockholm, 27 april, 11 -16.

Littfest, Umeå, 15-16 mars

Som vanligt hade vi mycket trevligt i Umeå! Inte bara för att vi fick chans att sälja tidskrifter, utan även för det fina program som i år presenterades. Vårt bord besöktes av många och däribland Bodil Malmsten, som också är gästredaktör av Tidskriftsrevyns nästa nummer som släpps i slutet av april. Håll utkik efter detta!

MEG, Göteborg, 7-8 mars

Under Mediedagarna i Göteborg var det tidskrifters ljud som stod i fokus. I lurarna kunde besökarna lyssna på  några av de tidskrifter som arbetar med andra format än det tryckta. Flera av tidskrifterna finns nämligen som radio, taltidning eller sitter inne på ljudfiler i form av konstverk som gjorts i samarbete med eller publicerats till den tryckta tidskriften. Ur ett par högtalare vid en äldre portabel skrivmaskin kunde man också höra det specialskrivna stycket “Typings” baserat på ljuden från anslagen mot tangenter på både laptops och skrivmaskiner, blandat med det klassiska ljudet av blyerts mot papper. Verket är gjort av Helena Persson. Mer om hennes arbete med ljud kan du läsa här.

Bok & Biblioteksmässan Göteborg, sept

Årets Bok & Biblioteksmässa var av flera anledningar väldigt lyckad. Årets monter gick under det nordiska temat och vi hade ett samarbete med Tidskriftscentralen i Finland. Utbudet var därför breddat med finska tidskrifter, såväl som norska och danska blädderex. Bredden som skapades av att samla nordiska tidskrifter på ett och samma ställe kändes spännande och lyckad!

Från Kulturchocks scen hördes tidskrifternas röster och det blev Grand Slam publikmässigt på utdelningen av Årets kulturtidskrift, där vinsten kammades hem av Paletten. FSK och deras utvalda jury delade under festliga förhållande ut detta pris såväl som det Nordiska priset. Tätt efter denna höjdpunkt följer programpunkten där Peter Fröberg Idling från Tidningen Vi samtalade med Bengt Ohlsson och Margot Wallström om biografin Margot.

Ett lyckat år kort och gott!

Oslo Bokfestival, 14-16 sept

Med Norden i sikte begav vi oss till Oslo och paradgatan Karl Johan där Oslo Bokfestival var i full gång med att byggas upp. I ett av tälten som vette mot ett promenadstråk åt ena hållet och åt själva gågatan åt andra, pryddes borden av de svenska kulturtidskrifterna. Dagarna var över förväntan och vi upptäckte att det fanns ett intresse för att läsa svenska kulturtidskrifter, även i vårt grannland Norge. Vi knöt också vänskapsband med bordsgrannarna från tidskriften Plot –  Norges svar på Filter. Vi laddade härmed upp inför den nordiska breddningen på den mässa som inom ett par veckor skulle gå av stapeln i vår egen hemstad – Bok & biblioteksmässan. I vårt bagage på vägen hem från Oslo fanns därför ett gäng norska tidskrifter.

Kulturkalaset Göteborg, 14-19 aug

Kulturkalaset spred sig över Göteborgs gator och torg under ett par sensommardagar. Så även Lagerhuset som hade en litterär nisch under dessa dagar. Kulturchock förfogade över ett hörnrum som passade oss som handen i handsken. Här kunde man läsa, bläddra och tävla om prenumerationer.

Vetenskapsfestivalen, 26-29 april

Samtidigt som Textmässan i Stockholm ägde rum drog Vetenskapsfestivalen igång i Göteborg. Som vanligt hade de en stor del av sitt publika program i Nordstan. Årets tema var “Allt sitter i hjärnan” och där kände vi att vi kunde fylla en funktion med vår bredd av tidskrifter. Besökaren kunde därför slå sig ner i en soffa och bläddra en stund. Bra hjärngymnastik!

Textmässan, 28 april

Med ångan uppe från Örebro bokmässa packade vi tidskrifter, tävlingar, väskor och vepor för att hoppa på snabbtåget mot Stockholm och Textmässan. Den elfte Textmässan för oberoende förlag och tidskrifter ägde rum den 28 april i poesins, kärlekens och den fria tankens tecken.

Mässan var välbesökt och vi trivdes bra tillsammans med de mindre förlagen och tidskrifterna som fanns på plats med spännande och kvalitativa texter. De, liksom vi, visade senaste nytt, samtidigt som det presenterades nya och färska författare. Vi hade relativt många intresserade besökare som köpte lösnummer och tävlade om prenumerationer. Yngsta besökaren sussade sött på Kulturchocks kulturtidskriftsbädd…

Örebro bokmässa, april

2011 gjorde Bokmässan i Örebro ett uppehåll och vi följde deras exempel det året. Därför var det extra roligt att vara tillbaka på deras nya arena Conventum för att möta ny publik och mässans nya arrangörer ABF. Vi tyckte oss träffa en ovanligt intresserad publik och de tyckte också det var roligt att klämma på våra “hemliga tidskriftspaket”. Mässan bjöd på ett fint program och en bra och intressant rad medverkande. Nästa år gör vi förmodligen en favorit i repris om vi ges möjlighet. Det är vad vi hoppas på iallafall!

Textival, mars

Mars har varit en aktiv månad för oss på Kulturchock och det är det tillstånd vi gillar bäst! Från Littfest i norr tog vi oss ner igen till vår hemvist Göteborg för att medverka på ett av våra absoluta favoritevenemang. Årets Textival huserade i Stora Teaterns pampiga lokaler där kristallfoajén såväl som gångar och skrymslen var fyllda till bredden av allt ifrån ljudkonserter, kaffe, böcker och andra format. Kulturtidskrifterna gick ingen förbi och vi längtar redan till nästa års Textival!

Littfest, mars

Årets Littfest i Umeå var en kavalkad av roliga överraskningar där Kulturchock fanns med både som utställare och i viss mån publik. Glada besökare bläddrade i kulturtidskrifter och åt godis mellan de mycket väl komponerade programpunkterna. Vi hann också se  Gläntas Linn Hansén med vänner uppträda i en fin dragspels-och poesiföreställning. Åter i Göteborg konstaterar vi att festivalen är värd varenda resta mil och att vi ser fram emot nästa års begivenheter! På bilden ser vi Linn Hansén och Lina Ekdahl i föreställningen “Man blir inte sjuk av längtan men man blir inte riktigt frisk heller”.

MEG – Mediedagarna, mars

MEG är ett nytt evenemang med ambition att följa den nya teknikens idéer och innovationer i ett ständigt föränderligt medielandskap. Kulturchocks monter fokuserade på hur vi arbetar med tidskrifter såväl i tryckt format som digitalt. Utöver montern arrangerade vi programpunkten Framtidens bok- och tidskriftsdistribution där Carl Forsberg och Olav Fumarola Unsgaard från Nätverkstan medverkade. Programpunkt nummer två var Community webb – gemenskap på nätet, där Jan Kjellberg, Netrelations, Birgitta Jacobsson Ekblom, Bok & Bibliotek, Robert Börjes, Gooder, tidigare på Sunny side up, Johan Gromark, varumärkesutvecklare på Label och Carl Forsberg, Nätverkstan, möttes i ett panelsamtal.

Masterclass i kulturtidskriftsarbete, november

I november månad var vi tillbaka på ett av våra favoritställen – Rönnells antikvariat i Stockholm – med en masterclass i kulturtidskriftsarbete. Den leddes av Simon Worthington som är verksam vid den Londonbaserade tidskriften Mute och som under ett flertal år har varit drivande som debattör och kreatör i den digitala sfären. Ämnen som berördes under kvällen var Survey of Open Source tools for ePublishing, Economic models, business models and challenges och Convergent ePublishing WebTV and ePublishing. Är du mer nyfiken på Simon Worthington och Mute Magazine? Läs mer på: http://www.metamute.org/en/content/simon_worthington eller http://www.metamute.org/

Bok & biblioteksmässan 2011, september

Med årets bokmässa färskt i minnet får vi konstatera att vi nog aldrig har haft en så välbesökt monter som i år! Riktigt roligt att inte mindre än 115 tidskrifter fanns representerade i montern och flera av dessa med verkade även aktivt med monterprogram. Fredagens tidskriftsfest, som nu har blivit en pålitlig tradition och nästan enda gången då så många tidskrifter har chans att träffas under festliga former, hölls i år på Storans Black Box och var en höjdare. Välbesökt och trevligt, med programpunkten utdelning till årets kulturtidskrift. I år föll valet på en nättidskrift, Ett lysande namn, som fanns på plats för att ta emot priset.

Malmöfestivalen, augusti

I augusti packade vi bilen full av tidskrifter och drog söderut till Malmös egen stadsfestival ihop med Samlade skrifter. På Cacaofoni hittades tidskrifter insprängda bland praliner och varm choklad och i Sinnenas trädgård vid S:t Petri kyrka hade vi byggt upp en läshörna med fåtöljer. I det digra festivalprogrammet med såväl yoga som poesiuppläsningar, bidrog vi och Samlade skrifter med en programpunkt om kulturtidskriftsappen och om utvecklingen så som vi tror den blir. Ett lyckat arrangemang som lockade både en äldre och en yngre publik!

Euorozine i Linz, maj

Vid den årliga konferensen för kulturtidskrifter som är med i det europeiska nätverket Eurozine fanns Kulturchock med. Huvudsyftet var att lansera idén om en mallapp för tidskrifterna i nätverket. Intresset var stort och i samband med detta kunde vi erbjuda de första icke-svenskspråkiga tidskrifterna att köpa vår app till rimligt pris.

Tidskriftskväll på Rönnells Antikvariat

Print on demand, E-pub, Html 5 och appar. Hur kan de nya tekniska möjligheterna förbättra tidskriftarbetarnas vardag, förenkla utgivningen och öka försäljningen? Under kvällen den 12 april presenterades några av dessa tekniska lösningar. Det gavs också tid och möjlighet till samtal med representanter från Samlade skrifter, Publit, Kulturchock och Qiozk.

Textival, Göteborg

Kulturchock har sedan start medverkat vid den mindre och alternativa litteraturfestivalen Textival. När vi var där på 2010 års festival var den välbesökt, hade spännande utställare och ett intressant seminarieprogram vilket gör att vi åter igen var på plats på Pustervik Lagerhuset 25 – 27 mars.

Kulturchocks fiskdamm under Textival.

Littfest, Umeå

Vi vill synas alltmer norröver i landet och kommer därför att, precis som förra året, åka till Umeå 17 – 18 mars för att medverka både som utställare och i seminarieprogrammet. Med oss tar vi vår tidskriftsutställning Ursäkta röran.

Tempo Dokumentärfestival

Under Göteborg International Film Festival knöt vi vänskapsband med Tempo Dokumentärfestival som gick av stapeln 9 mars och veckan ut i Stockholm. Inkilade på seminarieprogrammets arena i Skrapan kunde besökaren finna tidskrifter.

Göteborg International Film Festival

Nätverkstan anordnade seminariet ”Filmen bortom Filminstitutet” på Atalante i samband med Göteborg International Film Festival. Den 31 jan fanns Kulturchock på plats och mötte en rad kulturpersonligheter, en bred publik och deltog i debatten kring de förutsättningar som idag råder för våra olika medier.

Under själva festivalveckan skapade Kulturchock även ett rum för tidskriftsläsning och kontemplation i direkt anslutning till festivalens entré där seminarie- och kvällsprogrammet var förlagt. En direkt respons på medverkan under festivalen resulterade i nya externa engagemang i Malmö såväl som Stockholm under året.

Spättans Antikvariat

Doften av välvända blad smältes samman med saffran och julkryddor när köpmansdisken på antikvariatet stod laddad med rykande rubriker och glögg i december. Ett par månader tidigare slogs portarna upp för ett nytt antikvariat i Göteborgs stadssiluett. Ett par månader senare utökade Spättans sitt skönlitterära sortiment med ett urval av Kulturchocks kulturtidskrifter och titlar från samladeskrifter.se. Spättans blev på så sätt Kulturchocks och Samlade skrifters fysiska fönster mot omvärlden.

Bok & Bibliotek

I år blev monter B02:41 både färgsprakande och tjusig. I den fanns 88 tidskrifter representerade! För oss är deltagandet en klassiker vi gjorde om för sjunde gången. Fler potentiella läsare på ett och samma ställe är svårt att hitta.

Årets kulturtidskrift 2010 är en årligt återkommande fest under mässan som denna gång anordnades tillsammans med Glänta och Göteborg International Film Festival på Världskulturmuseet. Årets vinnare på en lyckad tillställning blev den queerfeministiska kulturtidskriften Ful! Vi ser fram emot att kora en ny vinnare 2011.

Biblioteksutställning Ursäkta röran

Den illrosa kulturtidskriftsutställningen Ursäkta röran invigdes under förra sommarens Kulturkalas och har sedan dess varit ute på turné på folkbiblioteken i Västra Götalandsregionen. Vill du läsa mer om Ursäkta röran? Klicka här.

omroren