Nyhetsbrev

minichock

Kulturchocks nyhetsbrev

För att informera om vad som händer inom projektet Kulturchock skickas med jämna mellanrum nyhetsbrev ut. Meddela om du vill få dessa mejlade till dig: info@kulturchock.nu

 • september 2011
 • maj 2011
 • december 2010
 • maj 2010
 • februari 2010
 • december 2009
 • september 2009
 • maj 2009
 • januari 2009
 • november 2008
 • oktober 2008

Nyhetsbrev februari 2013

Hej!

Här kommer nyhetsbrev från Kulturchock, verksamheten som arbetar för bättre distribution och synlighet av landets kulturtidskrifter.

Innehåll i detta brev:

✴ Tidskriftsrevyn
✴ Kampanjen Kulturtidskriftsveckor är igång!
✴ KUR-ansökan
✴ Litteratur och digitalisering
✴ Vårens utflykter

Tidskriftsrevyn
Den 22 januari var det dags för släpp av Tidskriftsrevyn #1. Januari månads skribent, Agens Arpi, var först ut av tvåmanna redaktionen som ska sätta kulturtidskrifterna på kartan för bransch såväl som andra intresserade.  Under året kommer vi att släppa 8 Tidskriftsrevyer med 6 stycken texter från den svenska kulturtidskriftsvärlden, varav en av dessa kommer bli utnämnd till månadens artikel. Vi väntar nu spänt på vad mars månads skribent, Sanna Schiller, har valt att lyfta fram!

Vi vill gärna att ni tipsar oss, föreslår texter och berättar om era kommande nummer. Maila då ert förslag till tidskriftsrevyn@natverkstan.net. Tips från alla tidskrifter i fysisk eller digital form, som handlar om politik eller litteratur, poesi eller prosa, är höger eller vänster är välkomna. Det är bredden vi vill åt!

Kampanjen Kulturtidskriftsveckor är igång!
Det var med stor glädje vi tog emot de första bilderna från Akademibokhandeln City i Stockholm, som bevisade att kampanjen som vi arbetat med under januari månad nu var i full gång. 8 butiker runt om i landet har under ett par veckor framåt speciellt fokus på just Sveriges kulturtidskrifter och ger läsaren en eko-reko ”Kulturbärar-påse” vid köp av en tidskrift.

KUR-ansökan
I början av förra veckan lämnade vi in vår ansökan till Kulturrådet. Ansökan liknar föregående års, med störst fokus på kommissionshantering och arbetet mot återförsäljare och med en del som handlar om marknadsföringssatsningar och mässdeltagande. Vi har också en del som handlar om nya digitala plattformar.

Litteratur & Digitalisering
Nätverkstan fortsätter att utveckla möjligheterna för kulturtidskrifterna att möta sina läsare på elektronisk väg. Genom nya medel från Västra Götalandsregionen driver vi under 2013 projektet Litteratur & Digitalisering, där utveckling av vår tidskriftsapp för iPhone och iPad ingår. Vi kommer också under året undersöka affärsmodeller för hur tidskrifterna ska kunna ta betalt för digitalt material. Det är en omfattande och krävande uppgift, men i takt med att läsvanorna förändras tror vi att det är viktigt för kulturtidskrifterna att hitta effektiva och resurssnåla vägar för att ge bättre tillgång till allt det fantastiska material som publiceras. Vi har hela tiden kulturtidskrifternas perspektiv för ögonen vilket gör att vi söker hållbara, billiga lösningar som inte ska störa den redaktionella processen eller lägga till onödiga arbetsmoment. Vill du veta mer? Kontakta carl.forsberg@natverkstan.net

Vårens utflykter
Det första som hände i år, vad gäller synligheten för Kulturchock, var en flyer som dök upp i goodybags på smygläsningen av programmet under Göteborg International Film Festival. En hel del besökare har därför hört av sig och vill ha ett gratisnummer av någon av era tidskrifter, vilket de också har fått! I programmet hade vi också en annons eftersom det är ett bra och varierat forum att synas på. Tätt därpå startade satsningen Kulturtidskriftsveckor runt om i landet.

Den 26 februari är det dags för Bokrea på Frilagret då en rad förlag samlas i bottenvåningen på Lagerhuset i Göteborg. I samband med att Nätverkstan släpper två publikationer samma datum, kommer även Kulturchock att sätta guldkant på evenemanget med kulturtidskrifter till försäljning.

Tätt därpå medverkar vi under MEG -  Mediedagarna, i ny tappning då vi kommer att använda ljud kopplat till tidskrifterna i en installation. Har ni några intressanta texter inlästa eller några andra idéer kring detta emottages ljudfiler och tips tacksamt av helena.persson@natverkstan.net.

Veckan därpå reser vi norrut för att som vanligt medverka som utställare på Littfest och en kort period därefter är vi tillbaka i Göteborg på Textival. Sen är det inte långt kvar till april månad då vi kommer med nästa nyhetsbrev med rykande färska nyheter!

Nu möter vi snart våren och det ser Kulturchock fram emot!

Karin och Helena

minichock

Nyhetsbrev december 2012

Hej!

Här kommer nyhetsbrev från Kulturchock, verksamheten som arbetar för bättre distribution och synlighet av landets kulturtidskrifter.

Innehåll i detta brev:

✴ Bok & Biblioteksmässan i Göteborg
✴ BogForum i Köpenhamn
✴ Tidskriftskväll på Rönnells 11 december
✴ Samlade skrifter och Mo Yan
✴ Kulturtidskriftsveckor i skyltfönster!
✴ Tidskriftsrevyn – En kulturtidskrift om kulturtidskrifter

Bok & Biblioteksmässan i Göteborg

Det är ett tag sedan Bokmässan nu, men vi måste tacka alla medverkande tidskrifter i vår nordiskmålade monter för att ni var med! Det är alltid lika roligt att träffa er som jobbar med Sveriges bästa tidskrifter och vi hoppas få se er igen nästa år.

För första gången på många år delade FSK ut priset för årets kulturtidskrift i montern, något som vi tyckte var väldigt lyckat och som blev uppmärksammat både på plats och i press. Roligt att många också ville komma på Storan-festen och höra panelsamtalet med de nominerade tidskrifterna på scenen! Vi hade för första gången med också norska och danska kulturtidskrifter på ett litet hörn – mycket roligt.

Bogforum i Köpenhamn

9-11 november tillbringade Kulturchock på Danmarks största bokmässa – Bogforum (http://www.bogforum.dk/). Mycket stolta över vårt utbud av svenska kulturtidskrifter kunde vi erbjuda både danskar och inflyttade svenskar färska kulturtidskrifter. Försäljningen var inte enorm, men vi fick mycket uppmärksamhet för att vi hade tagit med oss denna mängd intressanta tidskrifter – inte minst för att de danska motsvarigheterna lyste med sin frånvaro… I år hade man inte fått stöd och kunde därför inte deltaga vid mässan. Vi funderar på ett eventuellt samarbete vid nästa års evenemang. Kanske kan man samla alla nordiska kulturtidskrifter i en stor monter?

Tidskriftskväll på Rönnells 11 december

Ni kommer väl ihåg att anmäla er till Rönnells om en vecka? Finfina tips från Galago och Novellix om annorlunda försäljningskanaler, oväntade samarbeten och digitala satsningar. Samtal, diskussion, lite gott att äta och dricka i decembermörkret. Hör av er till oss om inbjudan har kommit bort eller om ni vill anmäla någon mer!

Samlade skrifter och Mo Yan

Som vi informerade om i förra nyhetsbrevet är alltså Samlade skrifter (www.samladeskrifter.se) öppen även för lösnummerförsäljning av kulturtidskrifter. Ni som inte använder er av denna tjänst än men är intresserade - hör gärna av er till oss: support@samladeskrifter.se. Nu kan ni hamna i samma sällskap som nobelpristagaren Mo Yan. Vi säljer nämligen också tre av hans titlar på denna sida!

Kulturtidskriftsveckor i skyltfönster!

Under ett par veckor i januari-februari kommer ni att synas extra mycket i väl utvalda skyltfönster från norr till söder! Tio återförsäljare av kulturtidskrifter samarbetar med oss i en satsning i att synas lite extra under den här perioden. Vi kommer att skicka skyltmaterial och fina tygpåsar som man får vid köp av en kulturtidskrift. Återförsäljarna kommer att ha full fokus på kulturtidskrifter i skyltfönstret, något som vi hoppas ska ge både dem och er en ökad försäljning och bra synlighet. Håll utkik efter detta! Vilka återförsäljare det handlar om kommer att kunna läsas om på Kulturchocks hemsida under perioden.

Tidskriftsrevyn – En kulturtidskrift om kulturtidskrifter

8 gånger per år kommer Tidskriftsrevyn tipsa om sex stycken texter från de svenska kulturtidskriftsvärlden. En av dessa kommer bli utnämnd till månadens artikel. Vi hoppas att Tidskriftsrevyn ska fungera som ett smakprov och en ögonöppnare. Vilka tidskrifter är mest läsvärda just nu? Vad skriver de om? Vad säger de om vår samtid?

Till Tidskriftsrevyn kommer det knytas en redaktion bestående av kvalificerade kulturjournalister. De ska göra ett självständigt urval av vad de anser bäst just nu. För att garantera bredd och mångfald kommer Tidskriftsrevyn ibland skrivas av en gästkritiker. Det viktigaste krav som ställs är en skarp penna och att skribenterna ifråga inte sitter i redaktionen eller styrelsen för en kulturtidskrift.

Vi bryr oss inte om er tidskrift är fysisk eller digital, handlar om politik eller litteratur, poesi eller prosa, är höger eller vänster. Vi bryr oss om tidskrifter och är på jakt efter det bästa. Vi vill gärna att ni tidskrifter hjälper oss med urvalet. Tipsa oss, föreslå texter och berätta om kommande nummer. Vår enda önskan till er är att ni lägger ut de texter som omnämns digitalt. Detta så att potentiella läsare kan få en ingång och vid senare tillfälle köpa er tidskrift. Detta är inget krav, men ett önskemål. Vi kommer att sprida Tidskriftsrevyn via nyhetsbrev, pressmeddelande och sociala medier. Var oss gärna behjälpliga. Innan våren 2013 är slut vill vi vara ett viktigt forum, en eftertraktad topplista och ett självklart diskussionsämne bland de svenska kulturtidskrifterna. Projektledare: Olav Fumarola Unsgaard. Redaktion: Agnes Arpi & Sanna Schiller. Hör gärna av er till oss på: tidskriftsrevyn@natverkstan.net.

Vi önskar er alla en trevlig jul- och nyårshelg!

Kulturchock

minichock

Nyhetsbrev september 2012

Hej!

Här kommer nyhetsbrev från Kulturchock, verksamheten som arbetar för bättre distribution och synlighet av landets kulturtidskrifter.

Innehåll i detta brev:

✴ Bok & Biblioteksmässan
✴ Aktuellt
✴ Kulturtidskrifter på Samlade skrifter
✴ Hybrid Publishing Lab

Bok & Biblioteksmässan

Som vanligt kommer Kulturchock att ha en stor kulturtidskriftsmonter (B02:41) och i nuläget ser den ut att bli helt full med tidskrifter. I år underlättar vi försäljningen genom att även erbjuda köparna att handla med kort. Med en iZettle hoppas vi därmed på att öka försäljningssiffrorna!

Årets bokmässa har nordiskt tema och det är en linje som vi tänker följa. Som vi redan har infomerat om kommer vi i år att samarbeta med Tidskriftscentralen som medverkar med flera finlandssvenska kulturtidskrifter. Vi kommer också i programmet att viga viss tid åt just det nordiska temat. En annan tanke är att i så stor utsträckning som möjligt dokumentera intressanta inslag under mässan. Detta kommer då att bli synligt på vår webb-tv.

Som tidigare år kommer vi att anordna en fest för kulturtidskrifterna på fredagkvällen. I år blir det på Stora Teatern, separat inbjudan kommer till deltagande kulturtidskrifter. FSK:s prisutdelning till årets kulturtidskrift kommer att äga rum i montern på fredagseftermiddagen, men en närmare presentation av de nominerade kommer att ske på Storans scen på kvällen.

Aktuellt

Under sommaren som gått har Kulturkalasbesökarna i Göteborg kunnat sitta och mysa i Kulturchocks tidskriftshörna som vi byggde upp i Lagerhuset där de litterära evenemangen höll hus. Det är också ett stort antal tågresenärer som fick sig en kulturchock efter att ha nappat på vår annons i tidningen Kupé. Alla som mailade in fick ett paket med kulturtidskrift och lite annat smått och gott i brevlådan. Vi hoppas att alla dessa så småningom kommer att vilja prenumerera på någon tidskrift. Helgen 14-16 september testmässar vi på Oslo bokfestival. Vi tar med oss svenska kulturtidskrifter och visar upp och säljer vid vårt bokbord på Karl Johann. Läs mer på http://www.oslobokfestival.no/. I mitten av november (9-11) finns svenska kulturtidskrifter på Bogforum i Köpenhamn. Vi kommer att – precis som i Oslo – ha tidskrifter till både läsning och försäljning.

Kulturtidskrifter på Samlade skrifter

Vår senaste uppdatering av nya tjänsten samladeskrifter.se innebär att vi nu kan ståta med att man även hittar kulturtidskrifter på denna sida! Tanken är att besökare som tittar in på vår sida från olika håll också ska hitta fina tidskrifter här och köpa både lösnummer och prenumerationer. Ni som inte ännu använder er av vår tjänst – men blir intresserade – hör gärna av er till oss: support@samladeskrifter.se.

Hybrid Publishing Lab + Nätverkstan/Kulturchock?

På Eurozine-konferensen till helgen kommer Nätverkstan tillsammans med Hybrid Publishing Lab och Mute Publishing att hålla en föredrag med rubriken ”New economic models for Open Access journals and magazine publishing in a digital publishing context”. Vi håller på att undersöka hur ett samarbete med detta forskningsprojekt som nu drar igång i Lüneburg (http://www.leuphana.de/en/incubator/digital-media.html) skulle kunna fungera. Vi arbetar ju allihop för att kulturtidskrifterna ska hitta en plats i den digitala framtiden och inte bara överleva utan blomstra! Återkommer med rapport i nyhetsbrev framöver.

Med hopp om att ses en stund i bokmässevimlet eller kanske på kulturtidskriftsfesten den 28 september,

Septemberhälsningar

Kulturchock

minichock

Nyhetsbrev maj 2012

Hej!

Här kommer nyhetsbrev från Kulturchock, verksamheten som arbetar för bättre distribution och synlighet av landets kulturtidskrifter.

Innehåll i detta brev:

✴ Bok & Biblioteksmässa
✴ Kulturchock on tour
✴ Ny hemsida för tidskrifter som använder sig av någon av våra tjänster
✴ KUR
✴ Samlade skrifter
✴ Kupé

Bok & Biblioteksmässan

Årets bokmässa har nordiskt tema och det är en linje som vi tänker följa. För att utöka vårt redan gedigna utbud tar vi nu kontakt med nordiska tidskrifter. Bland annat kommer Tidskriftscentralen att medverka med finlandssvenska kulturtidskrifter. Tanken är också att vi i programmet viger viss tid åt just det nordiska temat. En annan tanke är att i så stor utsträckning som möjligt dokumentera intressanta inslag under mässan. Detta kommer då att bli synligt på vår webb-tv.

Vad som också kommer att ske innan bokmässan är nytryck av vår folder.  Vi kommer därför att inom en snar framtid begära in nytt material från er tidskrifter för att ladda den med senaste informationen och fräscha bilder.

Kulturchock on tour

Littfest i Umeå… Textival i Göteborg… Örebro bokmässa… Textmässan i Stockholm… Vetenskapsfestivalen i Göteborg…

… är platserna vi har varit på sedan vi lämnade Mediedagarna i Göteborg i mars. Inte så många lugna stunder har vi konstaterat. Men nu är vi åter vid våra skrivbord för att börja planera höstens begivenheter.  Först ut efter sommaren är Kulturkalaset i Göteborg i augusti månad, där vi kommer att ha en tidskriftshörna på Lagerhuset. Månaden därpå är den stora bokmässemånaden i vår egen stad och det laddar vi hårt för som ni förmodligen redan vet. Så glöm inte att anmäla er till helena.persson@natverkstan.net snarast möjligt! Om vi har tur hinner vi dessutom med en sväng till Norsk Litteraturfestival i Oslo. Läget kring vår medverkan där är dock ännu lite osäker.  Utöver detta förstärker och förlänger vi årets nordiska tema genom att även medverka på BogForum i Köpenhamn i november.

Ny hemsida för tidskrifter som använder sig av någon av våra tjänster!

Efter ett långt utvecklingsarbete kan vi nu presentera den nya hemsidan för er tidskrifter. För att komma in på er information – använd login och lösen som ni tidigare har fått, eller hör av er till Karin för ett nytt på karin.lundgren@natverkstan.net. Titta runt och klicka på de olika sökfunktionerna för att testa vad ni nu kan göra.  Vi vill att allt ska vara lättförståeligt och tydligt, men vet samtidigt att alla inte kan tänka som vi. Hör därför av er med frågor och synpunkter på hemsidan, vi tar förstås tacksamt emot dessa!

KUR

I förra veckan mottog vi beslutet från Kulturrådet angående Kulturchocks utvecklingsstöd. Beskedet var positivt och vi kan fortsätta vår verksamhet som vi planerat. Det är till och med så att vi fått en liten ökning! I dagsläget sitter vi och planerar hur vi ska förvalta denna på bästa sätt. Om ni har åsikter, förslag på projekt eller frågor, maila helena.persson@natverkstan.net eller ring 031-743 99 05.

Samlade skrifter

Vår nyaste tjänst, bok- och tidskriftsdistribution via samladeskrifter.se, är i full rullning. Vi ser att beställningar från
såväl nät- som fysiska bokhandeln ökar och vi har i dagarna gjort en ordentlig uppdatering för er användare som

förenklar och tydliggör administrationen och försäljningsinformationen här. Gå gärna in och titta, samladeskrifter.se, och hör av er om detta kan vara av intresse för er till support@samladeskrifter.se.

Kupé

Ibland ska man ha tur och ibland råkar man hänga på låset i precis rätt sekund. Som i det här fallet när vi hörde av oss till Kupé som är SJs nationellt täckande tidning. En annonsör hade just hoppat av och de var i behov av att snabbt få in en ersättare till ett mycket bra pris, vilket resulterade i att Kulturchock rullar Sverige runt med en helsidesannons om kulturtidskrifter under hela juni månad.

Om vi inte hörs innan dess, passar vi på att önska er en riktigt fin sommar, vilket ju ser lovande ut i skrivande stund. Vi får hoppas att det håller i sig!

Soliga hälsningar

Kulturchock

minichock

Kulturchocks nyhetsbrev, mars 2012

Hej!

Här kommer nyhetsbrev från Kulturchock, verksamheten som arbetar för bättre distribution och synlighet av landets kulturtidskrifter.

Innehåll i detta brev:

✴ MEG -Mediedagarna
✴ Appen utvecklas
✴ medialabswest.se
✴ Samlade skrifter
✴ Vårens utflykter
✴ Ansökan för Kulturchock inskickad!

MEG – Mediedagarna

MEG är ett nytt evenemang med ambition att följa den nya teknikens idéer och innovationer i ett ständigt föränderligt medielandskap. Vi kommer att ha en monter under mässan med fokus på hur vi arbetar med tidskrifter såväl i tryckt format som digitalt. Utöver montern arrangerar vi programpunkten Framtidens bok- och tidskriftsdistribution där Carl Forsberg och Olav Fumarola Unsgaard från Nätverkstan medverkar, samt ytterligare en programpunkt – Community webb – gemenskap på nätet, där Jan Kjellberg, Netrelations, Birgitta Jacobsson Ekblom, Bok & Bibliotek, Robert Börjes, Gooder, tidigare på Sunny side up, Johan Gromark, varumärkesutvecklare på Label och Carl Forsberg, Nätverkstan, möts i ett panelsamtal.

Appen utvecklas

Ord&Bilds applikation för iPhone och iPad uppdaterades i början av januari och har nu blivit snabbare och mer användarvänlig. Ta en titt här: http://itunes.apple.com/se/app/tidskriften-ord-bild/id447773438?mt=8
Nätverkstan erbjuder nu samma funktionalitet till andra kulturtidskrifter till ett mycket förmånligt pris. Intresserad? Kontakta carl.forsberg@natverkstan.net

medialabswest.se

Medieverkstäderna har en ny hemsida: medialabswest.se. Här samlas konstnärer, kulturarbetare och kulturorganisationer som är intresserade av digital publicering. Vill du veta mer om hur du kan använda nätverket eller ge din egen hemsida tillgång till samma funktionalitet? Kontakta carl.forsberg@natverkstan.net

Samlade skrifter

Förra året arbetade vi hårt med att förbättra vår digitala förmåga och logistik. Vårt nuvarande distributionssystem utvecklades och vi förberedde oss på en alltmer digital tidskriftsverklighet. Resultatet blev Samlade skrifter, www.samladeskrifter.se – en hemsida, men framförallt en distributionsdatabas som bland annat innehåller:

1. Försäljning via internetbokhandeln. Detta genom att ge tidskrifterna ett isbn-nummer och automatisk länka dom till den svenska bokdatabasen Bokrondellen.

2. Möjlighet att skapa en ”minibokhandel” (widget shop) på tidskriftens egna hemsida

3. Försäljning via bokhandeln Samlade skrifter

4. Möjlighet att sälja och/eller distribuera epubfiler och pdf:er

Detta innebär ett viktigt komplement för många tidskrifter. Vill ni veta mer? Kontakta support@samladeskrifter.se

Vårens utflykter

Mars och april är fullspäckade månader med Mediedagarna, Littfest, Textival och Bokmässa i Örebro. Först ut efter Mediedagarna är Littfest i Umeå. Vi kommer att satsa på en klassisk exponering av tidskrifter, men givetvis också ta med oss våra idéer från Mediedagarna, i kombination med ”grisen i säckenerbjudanden”. Littfest har i år en ny tidning som gavs ut redan i januari månad där vi finns med genom en annons. Två helger senare är vi åter i Göteborg för att göra en favorit i repris på Textival. Vid vårt bord hittar man givetvis tidskrifter i pappersform och vi kommer även att ta tillfället i akt att försöka öka försäljningen av appar till tidskrifter som finns på plats. Vi har tidigare varit på bokmässan i Örebro och efter ett uppehåll gör vi nu ett nytt besök. Mässan kommer att hållas på Mässhallen Conventum Arena som är en satsning mot det större och modernare. Vi hoppas på att träffa nya och inspirerande vänner. Årets tema är Läsfest för alla! – ett tema som vi kommer att knyta an till i vår medverkan.

Ansökan för Kulturchock inskickad!

Det var med stor glädje som vi i år tryckte på ”send-knappen” i formuläret till Kulturrådet, eftersom vi fullmatat ansökan med våra visioner och därtill nya spännande uppdrag som vi vill förverkliga under året. Nu håller vi tummarna för att också ska få gå till handling med dessa!

Trevlig vår på er allihop!

minichock

Kulturchocks nyhetsbrev, december 2011

Hej!

Här kommer nyhetsbrev från Kulturchock, verksamheten som arbetar för bättre distribution och synlighet av landets kulturtidskrifter.

Innehåll i detta brev:

✴ Samlade skrifter
✴ Systemuppdatering
✴ MEG – Mediedagarna
✴ Återblick och kurs framåt


Samlade skrifter

Under 2011 har vi arbetat hårt med att förbättra vår digitala förmåga och logistik. Det har handlat om att utveckla vårt nuvarande distributionssystem samt förbereda oss på en alltmer digital tidskriftsverklighet. Resultatet av det arbetet är Samlade skrifter, www.samladeskrifter.se. Det är en hemsida, men framförallt en distributionsdatabas som bland annat innehåller:

1.                      Försäljning via internetbokhandeln. Detta genom att ge tidskrifterna ett isbn- nummer och automatisk länka dom till den svenska bokdatabasen Bokrondellen.
2.                      Möjlighet att skapa en ”minibokhandel” (widget shop) på tidskriftens egna hemsida
3.                      Försäljning via bokhandeln Samlade skrifter
4.                      Möjlighet att sälja och/eller distribuera epubfiler och pdf:er

Vill er tidskrift vara med? Vill ni veta mer? Kontakta support@samladeskrifter.se


Systemuppdatering

Under hösten och i början av nästa år har vi satsat en del på vår webtjänst. I slutet av januari kommer kulturtidskrifter att få en bättre placering på vår hemsida och det kommer att bli både snyggare och mer funktionellt för både återförsäljare och tidskrifter. Håll utkik efter denna! Tanken är att tidskrifterna själva på ett enkelt sätt ska kunna gå in och uppdatera omslag och information om nya nummer och att sidan därför blir mer levande och rolig att läsa.


Finns din tidskrift för iPad?

Snart kommer Kulturrådets beslut om produktionsstöd för kulturtidskrifter och därmed är det tid att lägga budget för 2012. Här på Nätverkstan ser vi hur allt fler läsare använder sig av smarta telefoner och framför allt läsplattor för att ta del av texter. Därför ger vi nu alla Sveriges kulturtidskrifter möjligheten att skaffa en applikation till iPad och iPhone, skräddarsydd just för tidskrifternas behov och till ett mycket lågt pris. Skriv till carl.forsberg@natverkstan.net om du vill veta mer.


MEG – Mediedagarna

Den 8-9 mars gör vi premiär på det nya forumet Mediedagarna, som är ett gemensamt initiativ av Bok & bibliotek i Norden AB, MedieAkademin och Tidningsutgivarna att skapa en ny mötesplats i ett alltmer föränderligt medielandskap. Sammanhanget känns nytt och spännande och därför medverkar Nätverkstan med två programpunkter; Framtidens bok- och tidskriftsdistribution och Community webb – gemenskap på nätet. Vill du veta mer om Mediedagarna kontakta helena.persson@natverkstan.net


Återblick och kurs framåt

I september fanns vi som vanligt på Bokmässan. Årets monter var välbesökt och inte mindre än 115 tidskrifter fanns representerade. Flera av dessa medverkade även aktivt i monterprogrammet, som denna gång i princip var fyllt från morgon till kväll. Fredagens tidskriftsfest, hölls på Storans Black Box och var en höjdare med många festliga gäster. Vinnare av Årets kulturtidskrift var nättidskriften Ett lysande namn, som fanns på plats för att ta emot priset.

I november månad var vi tillbaka på ett av våra favoritställen – Rönnells antikvariat i Stockholm – med en masterclass i kulturtidskriftsarbete. Denna leddes av Simon Worthington som är verksam vid den Londonbaserade tidskriften Mute och som under ett flertal år har varit drivande som debattör och kreatör i den digitala sfären.

Så här i mitten av december är den spontana reflektionen över det gångna året att det varit ett relativt aktivt år med en hel del aktiviteter runt om i landet såväl som på hemmaplanen i Göteborg. Eftersom vi gillar detta tempo kommer vi att fortsätta i samma anda under det kommande året och först ut är Göteborg International Film Festival i slutet av januari där vi finns representerade. Vi ser också fram emot att under början av året förbereda våra utflykter i mars, dvs det nystartade evenemanget Mediedagarna, samt Littfest i Umeå och Textival.

Nätverkstan ekonomitjänst kommer att ha stängt i mellandagarna men öppnar kontoret igen den 2 januari. Till dess önskar vi er ett gott slut på året och hoppas på nya spännande samarbeten med er tidskrifter under 2012!

God jul och  Gott nytt år!

minichock

Kulturchocks nyhetsbrev, september 2011

Hej!

Här kommer nyhetsbrev från Kulturchock, verksamheten som arbetar för bättre distribution och synlighet av landets kulturtidskrifter.

Innehåll i detta brev:

1. App för iPhone & iPad till din kulturtidskrift
2. Ansökan till Kulturrådet
3. Sälj din tidskrift till internetbokhandeln
4. Bok& Bibliotek 2011
5. MEG/ Mediedagarna 8-9/3 2012
6. Trevligt tidskriftshäng under Malmöfestivalen

1. App för iPhone & iPad till din kulturtidskrift

Internet håller på att bli mobilt. Mer och mer kultur upplevs via smarta telefoner, tabletdatorer och läsplattor. Vi på Nätverkstan tror att den digitala världen har ett behov av tidskrifterna, deras innovationskraft och kritiska reflektion. Därför har vi utvecklat en tidskriftsapp för iPad och iPhone. Först ut att använda den nya tekniken är Ord&Bild. Nu tillgänglig för gratis nedladdning i App- Store.

Vill er tidskrift skaffa en App? Den app som Nätverkstan har tagit fram är specialanpassad för kulturtidskriftens behov, ekonomi och arbetsflöde. Kontakta carl.forsberg@natverkstan.net

2. Ansökan till Kulturrådet

Den 8/9 är det dags att lämna in sin ansökan om produktionsbidrag till Kulturrådet. Ansökan görs online. Om ni under 2012 tänker göra några större digitala satsningar (t ex att skaffa en App) är det en utmärkt post att skriva in i ansökan.

3. Sälj din tidskrift till internetbokhandeln

Sedan drygt ett år har Nätverkstan distribuerat kulturtidskrifter till nätbokhandeln. Verksamheten har växt och för vissa tidskrifter har det blivit en av de viktigaste kanalerna för försäljning. Vill er tidskrift vara med? Kontakta olav.unsgaard@natverkstan.net för detaljer om hur ni gör.

4. Bok& Bibliotek 2011

Den 22-25/9 är det återigen dags Bok & Bibliotek. Årets trevligaste och viktigaste samlingspunkt för kultursverige. Tidskriftsmontern arrangeras i år av Nätverkstan och har monterplats B 02:41. Kom gärna förbi och hälsa på! Vi kommer också kunna ha lite längre möten med de tidskrifter som önskar rådgivning om t ex digitaliserings- eller distributionsfrågor. Kontakta olav.unsgaard@natverkstan.net för tidsbokning.

På fredagen den 23/9 arrangerar Kulturrådet ett intressant tidskriftsrelaterat seminarium: ”Kulturtidskriftens roll i det nya medielandskapet. Digitalisering – hot eller möjlighet? Gunilla Kindstrand i samtal med kulturtidskrifterna om hur man ska förhålla sig till den tekniska utvecklingen.” Platsen är Kulturrådets monter, C 03:02.

5. MEG/ Mediedagarna 8-9/3 2012

Bok & Biblioteksmässan i Göteborg expanderar och har 2012 skapat en ny mässa. Inriktningen kommer att handla om den medie- och teknikrevolution vi nu genomlever med fokus på hur nya och gamla medier samverkar och interagerar. Nätverkstan kommer ha en monter där. Är er tidskrift intresserad av att medverka? Kontakta helena.persson@natverkstan.net för mer information. Mässan anordnas av aktörerna Bok & Bibliotek, MedieAkademin och Tidningsutgivarna.

6. Trevligt tidskriftshäng under Malmöfestivalen

Sensommaren var fylld med stadsfestivaler. Kulturchock åkte i år till Malmö och var med på Malmöfestivalen 19-21/8. Vi anordnade aktiviteter på den lummiga innegården Sinnenas trädgård och det chokladfylld caféet Cacaofoni. Under söndagen anordnade Subaltern en release för sitt senaste nummer. Trevligt, välbesökt och gemytligt.

minichock

Kulturchocks nyhetsbrev, maj 2011

Hej!

Här kommer nyhetsbrev från Kulturchock, verksamheten som arbetar för bättre distribution och synlighet av landets kulturtidskrifter.

Innehåll i detta brev:

o Festival-vår!
o Tidskriftskväll på Rönnells
o Första tidskriftsappen snart tillgänglig för nedladdning hos Apples appstore
o Ny webshopslösning för tidskrifter och förlag

Festival-vår!

Vi har varit riktiga festival-minglare denna våren! Inte mindre än fyra festivaler besökte vi mellan januari och mars. Först ut på året var Göteborg International Film Festival. Under årets filmfestival anordnade Nätverkstan seminariet ”Filmen bortom Filminstitutet” på Atalante. Kulturchock prydde foajén med tidskrifter och tävlingar då vi mötte en rad kulturpersonligheter, en bred publik och deltog i debatten kring de förutsättningar som idag råder för våra olika medier.

Under själva festivalveckan skapade Kulturchock även ett rum för tidskriftsläsning och kontemplation i direkt anslutning till festivalens entré där seminarie- och kvällsprogrammet var förlagt. En direkt respons på medverkan under festivalen resulterade i nya externa engagemang i Malmö såväl som Stockholm under året.

I och med våra nya vänskapsband med Tempo Dokumentärfestival begav vi oss till Stockholm under festivalveckan i mars. Inkilade på seminarieprogrammets arena i Skrapan kunde besökaren finna oss och våra tidskrifter.

Vi vill synas alltmer norröver i landet och åkte därför, precis som förra året, till Littfest i Umeå 17 – 18 mars för att medverka både som utställare och i seminarieprogrammet. Ett mycket lyckat evenemang där vi också passade på att träffa på en rad av våra återförsäljare.

Kulturchock har sedan start medverkat vid den mindre och alternativa litteraturfestivalen Textival i Göteborg. När vi var där på 2010 års festival var den välbesökt, hade spännande utställare och ett intressant seminarieprogram vilket gjorde att vi åter igen var på plats på Pustervik Lagerhuset 25 – 27 mars. Givetvis hade vi också en fiskdamm för både stora och små!

Tidskriftskväll på Rönnells Antikvariat

Print on demand, E-pub, Html 5 och appar. Hur kan de nya tekniska möjligheterna förbättra tidskriftarbetarnas vardag, förenkla utgivningen och öka försäljningen? Under kvällen den 12 april presenterades några av dessa tekniska lösningar. Det gavs också tid och möjlighet till samtal med representanter från Samlade skrifter, Publit, Kulturchock och Qiozk.

Första tidskriftsappen snart tillgänglig för nedladdning hos Apples appstore

Under den europesika tidskriftsnätverket Eurozines möte i Linz, Österrike 13-16 maj, presenterade Nätverkstan att en specialgjord iPhone-app för kulturtidskrifter. Först ut är Sveriges äldsta kulturtidskrift Ord&Bild. Därefter kommer många andra att följa. I en föränderlig mediesituation där format, läsvanor och plattformar är under omvandling är detta ett viktigt steg att ta. Målet med Nätverkstans satsning mot app-världen är att på ett enkelt och billigt sätt göra denna teknik tillgänglig för Sveriges kulturtidskrifter.

Nätverkstan kommer att erbjuda en teknik- och grafiklösning som vi hoppas är användbar för många av de svenska kulturtidskrifterna och deras partners i Eurozinenätverket. Det är extra roligt för Nätverkstan att kunna presentera denna app just nu, då konferensen i år har temat Changing media – Media in change.

Appen har tillverkats av Nätverkstans samarbetspartner NamNätverkstan i Bangalore, Indien. Appen kommer finnas tillgänglig på Apples App Store under sommaren.

Är er tidskrift intresserad av en app? Maila Carl Forsberg

Läs mer (på engelska)

Ny webshopslösning för tidskrifter och förlag

Genom distributionsportalen www.samladeskrifter.se kan utgivare enkelt och smidigt få tillgång till en webshop på sin egen hemsida. Försäljningen sker på den egna sidan, medan Nätverkstan sköter distributionen. Om ni vill se ett exempel på hur vår lösning fungerar, läs mer här.

Är ni intresserade av denna kostnadsfria lösning eller vill veta mer? Maila Olav.

Vi önskar er en trevlig sommar!

Bästa hälsningar

Kulturchock

minichock

Kulturchocks nyhetsbrev, december 2010

Här kommer nyhetsbrev från Kulturchock, verksamheten som arbetar för bättre distribution och synlighet av landets kulturtidskrifter.

Vill din tidskrift ha en egen app?

Under 2010 har smarta telefoner och tablet- datorer blivit stora framgångar. Allt fler läsare använder dessa verktyg för att läsa sin tidning eller tidskrift. Nätverkstan kommer under första halvåret 2011 kunna erbjuda tidskrifterna ett prisvärt alternativ för skapandet av en egen tidskriftsapp till iPhone och/ eller iPad. Maila olav.unsgaard@natverkstan.net för mer info.

Tidskriftsförsäljning via internetbokhandeln?

Sedan i maj är Nätverkstan distributör för tidskriftsförsäljning via t ex Adlibris, Bokus, Kraft & Kultur. Vissa tidskrifter har ökat sin försäljning rejält och det har blivit ett viktigt komplement till den vanliga kommissionsförsäljningen. Vill ni vara med? Kontakta karin.lundgren@natverkstan.net så berättar hon mer.

Tidskriftsförsäljning via www.samladeskrifter.se

Nätverkstan har under året skapat sidan Samlade skrifter. Det är en försäljningsplats på nätet där du kan köpa böcker. Här köper du böcker direkt från författarnas restlager. En del av dem har länge varit svåra att få tag på då de har försvunnit från de vanliga bokhandlarnas sortiment.

Nu kommer vi också öppna upp den sidan för tidskriftsförsäljning på kommission. Sidan i sig är inte bara ett verktyg för att sälja tidskrifter utan kan göra mycket mer. Det som vi tror är mest intressant för er tidskrifter är att man via den sidan kan skapa en ”mini- bokhandel”  (widget eller i-frame) med sina titlar. Den kodsnutten klistrar man sedan in på sin hemsida eller blogg. Då har man skapat en egen försäljningskanal på sin sida, medan logistiken och distributionen till slutkund sker via Nätverkstan. Kontakta carl.forsberg@natverkstan.net

Höga tryckkostnader? Överbliven upplaga? Slutsåld titel?

För att underlätta för tidskrifterna har Nätverkstan startat ett samarbete med Print on demandföretaget Publit. Via vår system får man enkel hjälp och bra handledning för hur du gör för att trycka sin tidskrift via print on demand.

60-års jubilar och hederspristagare

Filmform firade 60 år och den 21 november blev det tårta och utdelning av 2010 års hederspris till två mycket hängivna skapare av rörlig bild – Christine Ödlund och Maja Borg. Kulturchock var på plats och firade såväl jubilar som pristagare och gäster.

Spättans Antikvariat

I början av december stod köpmansdisken på antikvariatet laddad med rykande färska rubriker och glögg. Antikvariatet som för ett par månader sedan slog upp portarna utökade sitt skönlitterära sortimentet med ett urval kulturtidskrifter från Kulturchock och titlar från samladeskrifter.se. Spättans har därmed blivit vårt fysiska fönster mot världen.

Om du vill läsa mer om Kulturchock eller andra nyheter från tidskriftsvärlden, gå till: Nätverkstans webbsida, www.natverkstan.net. Finns åsikter, förslag på projekt eller frågor, mejla helena.persson@natverkstan.neteller ring 031-743 99 05.

Vänligaste hälsningar,

Kulturchock, genom Helena Persson

minichock

Kulturchocks nyhetsbrev, maj 2010

Hej!

Här kommer nyhetsbrev från Kulturchock, verksamheten som arbetar för bättre distribution och synlighet av landets kulturtidskrifter.

Innehåll i detta brev:

o Textival
o LittFest
o URSÄKTA RÖRAN
o Kaffe, kringla & kultur
o Malmöfestivalen
o Bok & Bibliotek
o Kulturrådet

Textival

Sista helgen i mars var det som vanligt dags för den alternativa textmässan Textival, och Kulturchock fanns som vanligt på plats. Och även i år var det en riktigt trevlig tillställning, fylld med spännande människor och texter. Kulturchock hade med sig läsex av många skilda publikationer, samt sålde fina påskpaket med hemligt innehåll. (Lite äldre exemplar av olika tidskrifter).

Littfest

Och i april togs flyget till Umeå för Kulturchocks medverkan vid den två dagar långa litteraturevenemanget Littfest. Liksom Textival ägde det rum för fjärde året, och är även det en mässa i liten storlek men med stora upplevelser. Inte minst bjöd Littfest på många intressanta seminarier, om bland annat Google och e-böcker.

Lösnummer exponerades och utställningen URSÄKTA RÖRAN – den bestående av rosalackade avloppsrör som turnerar runt till bibliotek – visades upp och flyttades efter festen över till Umeå stadsbiblioteks entré.

URSÄKTA RÖRAN

Efter rundvandring till ett större antal bibliotek i Västra Götalandsregionen fortsatte utställningen till Stockholm med omnejd. Hittills har vi till vår glädje bara nåtts av positiv respons från biblitekarierna.

Efter sommaren är det skåningarnas tur att få det lite rörigare. (Ledsen, men de göteborgska rörvitsarna är så svåra att undvika…)

Kaffe, kringla & kultur

I ett försök hjälpa tidskrifterna att nå ut till nya, lite yngre läsare har en satsning utformats, som går under namnet Kaffe, kringla & kultur. Den innebär att kaféer i 15 av landets städer erbjuds gratis prenumerationer på åtta valda tidskrifter. Hittills är det 37 tidskrifter som ingår. Innan material skickas till de utvalda kaféerna kontaktas dessa per telefon. Detta arbete är påbörjat och satsningen beräknas vara igång innan sommaren. Ska blir spännand att senare se om det ger resultat i form av nytecknade prenumerationer. Och inte minst hoppas vi att satsningen genererar nya återförsäljare.

Malmöfestivalen

”Grejen med mig, med Malmöfestivalen, är att jag faktiskt är rätt bra på att få ihop ett program som vänder sig till alla. Jag finns för dig som gillar dansband, för dig som gillar konst, för dig som tycker om att sitta på en mysig innergård och lyssna på författare liksom för dig som inte klarar dig i livet utan storbandsjazz. Jag har äventyrliga sportaktiviteter, intellektuella modesamtal och de största banden och artisterna.”

Så marknadsför sig Malmöfestivalen som äger rum den 20-27 augusti.

Kulturchock har tidigare deltagit vid såväl Göteborgs Kulturkalas som Stockholms Kulturfestival, men i år får semesterfirare i Malmö chans att hitta ny spännande läsning. Kulturchock finns tillsammans med Tidskriftsverkstaden i Skåne på plats under fyra av dagarna, fredag t o m måndag, på Ordscenen på Hedmanska Gården, invid Lilla Torg.

Bok & Bibliotek

Den 23-26 september går Bokmässan i Göteborg av stapeln för 26 året i rad. Varje år står ett speciellt land i fokus, fast i år blir det en hel kontinent – Afrika. Läs mer på Bokmässans hemsida.

Vi var inte riktigt nöjda med förra årets placering av Kulturchocks monter, så nu blir det ny plats igen. Du kommer att hitta oss i B02:41, en monter på 42 kvm med fin, fint läge. Exakt hur montern ska se ut eller vad som kommer ske får vi vänta med att presentera, men vi kan utlova ett brett tidskriftsutbud med tjusig inramning, i en monter som bjuder på kulturkrockar.

Hoppas vi ses på solig gård i Malmö eller i mässvimlet i Göteborg!

Kulturrådet

Förra veckan mottog vi beslutet från Kulturrådet angående Kulturchocks utvecklingsstöd för 2010. Under de senaste åren har stödet successivt sänkts, vilket var fallet även i år. Nivån är nu nere på en kritiskt låg nivå och neddragningar i såväl tjänster som verksamhet kommer inom kort att vara nödvändiga. Det är den bistra verkligheten. Men, vi bestämmer oss för att tro på en ljusnande framtid – för såväl Kulturchock som för landets kulturtidskrifter.

Om du vill läsa mer om Kulturchock eller andra nyheter från tidskriftsvärlden, gå till: Näteks hemsida

Finns åsikter, förslag på projekt eller frågor, mejla marie.johansson@natverkstan.net eller ring 031-743 99 05.

Detta är sista nyhetsbrevet innan semestern, så vi på Kulturchock får här passa på att önska en riktigt, riktigt skön sommar!

Vänligaste hälsningar,
Kulturchock, genom Marie Johansson

minichock

Kulturchocks nyhetsbrev, februari 2010

Hej!

Här kommer nyhetsbrev från Kulturchock, verksamheten som arbetar för bättre distribution och synlighet av landets kulturtidskrifter.

Innehåll i detta brev:

o Textival
o LittFest
o URSÄKTA RÖRAN
o Juridik
o tidningstorget.se
o Konsekvensanalys

Textival

Att Kulturchock sista helgen i mars deltar vid den alternativa litteraturfestivalen Textival, det får vid detta laget i det närmaste betraktas som en kär gammal tradition. I år är det fjärde året. Och liksom tidigare huserar festivalen här i Göteborg i lokaler kring Långgatorna, främst House of Win-Win.

”Än säger vi ytterst lite, men det kommer såklart att bli vansinnigt bra.”, skriver Textival på sin blogg. Och det blir det säkert. Kulturchock kan förutom tidskrifter till försäljning utlova hemliga paket och lotteri med priser utöver det vanliga.

LittFest

I uppdraget från Kulturrådet ingår att verka för god geografisk spridning. Det handlar förutom att hitta återförsäljare i alla landets hörn, även om att delta vid och arrangera evenemang i så många som möjligt av dessa hörn. Även i Norrland. Men det är svårt, främst p g a att vårt land är långt och dyrt att resa i. Då Kulturchocks budget är begränsad får vi ofta prioritera tillställningar i storstads-regionerna, som vi vet har potential att locka lite större publik.

Fast 9-10 april står besök i Umeå på programmet. Kulturchock ska delta vid LittFest, litteraturfestival som startade 2007, med utställningar, seminarier och föreläsningar. Kulturchock ska förutom kulturtidskrifter även visa upp biblioteksutställningen URSÄKTA RÖRAN, vilken sedan är tänkt att turnera runt till intresserade bibliotek i Umeå med omnejd.

URSÄKTA RÖRAN

Den illrosa rörutställningen har om ett par veckor avslutat sin rundvandring till folkbibliotek i Västra Götalandsregionen. De fyra exemplaren har då totalt visat upp sig och tidskrifter på totalt 17 bibliotek. Planen är att härefter låta tre av exemplaren åka till bibliotek i och omkring Stockholm, och det fjärde får resa hela vägen till Umeå.

Responens från de utställningsansvariga bibliotekarierna har hittills varit positiv och utställningarna har förhoppningsvis fått ett antal besökare att upptäcka för dem nya kulturtidskrifter.

Juridik

Det kommer under våren att arrangeras en tidskriftsträff. Vi har i Rönnells antikvariat hittat en favoritlokal, så vid detta Stockholmsarrangemang hyr Kulturchock åter deras fina lokal.
Datum och talare är ännu inte bokade, men det blir juridiska frågor som avhandlas: upphovsrätt, immaterialrätt, tryckfrihetslagen, etc.

tidningstorget.se

Sedan en tid tillbaka kan man köpa kulturtidskrifter på AdLibris. Alla tidskrifter som distribueras via Kulturchock är välkomna att anmäla sig, det enda som krävs är ett ISBN-nummer. (Vilket enkelt införskaffas genom kontakt med Kungliga biblioteket.)

Nu har Kulturchock blivit kontaktat av Sveriges Tidskrifter, som tillsammans med Posten har startat försäljning av tidskrifter på nätet: www.tidningstorget.se Där går både att teckna prenumerationer och köpa lösnummer. Det finns redan ett stort antal titlar, i huvudsak de storsäljande tidningarna som går genom distributören Tidsam. Men inom en snar framtid kanske besökare av webbshoppen även hittar kulturtidskrifter. Diskussionen fortsätter.

Konsekvensanalys

Som vi skrev i nyhetsbrevet i december har fem års verksamhet med successiva neddragningar av årlig medeltilldelning, tillsammans med aktuell Kulturutredning och kulturproposition Tid för Kultur,resulterat i behov att ytterligare betona betydelsen av en fungerande distribution av landets kulturtidskrifter.

I arbetet med detta har en konsekvensanalys skrivits: Syns inte, finns inte: Kulturtidskriften & distributionen. Den beskriver hur distributionsvillkoren för kulturtidskrifterna ser ut – historiskt och idag – samt dess betydelse och vikten av en samordnad distribution, om man även i framtiden vill se en levande flora av kulturtidskrifter.

Hela Syns inte, finns inte återfinns på Nätverkstans blogg, Social and Cultural Entrepreneur

Om du vill läsa mer om Kulturchock eller andra nyheter från tidskriftsvärlden, gå till: Näteks hemsida

Finns åsikter, förslag på projekt eller frågor, mejla marie.johansson@natverkstan.net
eller ring 031-743 99 05.

Vänligaste hälsningar,
Kulturchock, genom Marie Johansson

minichock

Kulturchocks nyhetsbrev, december 2009

Hej!

Här kommer nyhetsbrev från Kulturchock, verksamheten som arbetar för bättre distribution och synlighet av landets kulturtidskrifter.

Innehåll i detta brev:

 • Moderna
 • Bokmässa i Göteborg
 • Och mässa i Örebro
 • Biblioteksutställning
 • Om att synas för att fler ska få se!
 • Kulturrådet

Moderna

Tidigt i våras blev vi kontaktade av Moderna museet som beskrev sin verksamhet Studion och undrade
om Kulturchock ville samarrangera något om och med kulturtidskrifter. Studions verksamhet startade förra hösten och har främst varit tänkt som en plats för rörlig bild och Internetbaserad konst. En ny
experimentell programverksamhet med fokus på unga och i viss mån icke-etablerade konstnärskap.
Programmet har varierat mellan video, performance, musik och digitala media. Fram tills nu i höst då det alltså var tidskrifternas tur att äntra scenen. Spännande!

Programmet inleddes den 10 september och avslutades den 21 oktober. De deltagande tidskrifterna var Glänta, Paletten Ord&bild, Site, Geist och OEI

Bokmässa i Göteborg

Den 24-27 september var det åter dags för den stora bokmässan här i stan. Kulturchock fanns tillsammans med FSK på plats, för sjätte året i rad. Vi var mycket skeptiska till vår, p g a Bonniers utökade monter, påtvingade flytt – men den nya platsen visade sig vara riktigt bra! Det är nog inte så tokigt ändå att ha en monter med endast två väggar; den blir betydligt öppnare. Och besökarna var i år många till antalet.

De otympliga bokhyllorna hade efter fem år gjort sitt och bytts ut till enkla plexiglashyllor, vilka gav ett modernt och luftigt intryck. I övrigt var det illigt rosa som dominerade, mot den vinröda mattan och rokoko-möblemanget. I monterns yttre hörn tronade den rörande vackra rörutställningen som nu turnerar runt till bibliotek (se neden).

Det var 87 tidskrifter som deltog, och av dessa passade några på att utnyttja en egen timme för marknadsföring. Det fanns även ett mindre scenprogram. Försäljningen var något sämre än förra året, vilket kom sig av att ett större antal redaktioner i år valde att dela ut sina tidskrifter gratis.

För tredje gången var det med Glänta baluns på Världskulturmuseet för utdelning av pris till Årets Kulturtidskrift. De nominerade var i år: Re:public, Byggnadskultur, Språktidningen, Bild & bubbla, Arena och Ponton. I den finlandssvenska juryn tillföll äran att dela ut priset författaren Monika Fagerholm. Och vinnaren Ponton såg verkligen omåttligt överraskad och glad ut – stort grattis!

Och mässa i Örebro

Vädret verkar vara lika illa i Örebro som i Göteborg; precis som vid förra årets bokmässa strilade regnet ner den 13-14 november. Men det gör ju nu inte så mycket då mässan äger rum inomhus, i stadens vackra slott. Förutom den rosa utställningen och läsexemplar hade vi med oss nära 100 hemliga paket med gamla nummer av tidskrifter, vilka såldes för 20 kr per styck. Det visade sig vara en riktig hit! Det är helt tydligt att människor tycker om att bli överraskade. Det var överhuvudtaget många intresserade, som tittade, läste och ställde frågor om tidskrifter och Kulturchocks verksamhet.

Biblioteksutställning

Nu är utställningen med de rosa avloppsrören färdig! Ingen kan missa denna färgsprakande konstruktion, prydd med skyltar med information och intervjuer, samt instuckna och upphängda tidskrifter.

Till vår glädje har det varit riktigt stort intresse från biblioteken. De fyra exemplaren turnerar runt till bibliotek i Västra Götalandsregionen fram t o m mars 2010. Hör av dig om du vill se bilder, veta mer eller är bibliotekarie och vill boka röran till ditt bibliotek. Om ekonomin tillåter är planen att efter mars fortsätta rörelsen runt i landet.

Om att synas för att fler ska få se!

Det är inom kort dags för en ny tidskriftsträff. Den 14 december kl 17.30 i Lagerhuset i Göteborg, våning 1. Kvällens tema är marknadsföring och medverkar gör: Frida Eriksson, kommunikationsstrateg och projektledare på Futurniture i Stockholm: ”Hur man skapar intresse för sin produkt eller tjänst”, Annica Nirimmler från Trydells tryckeri i Laholm: ”Hur många tidningar kommer ut i Laholm?”, samt Joakim Svensson, Tidskriftsverkstaden i Göteborg: ”Så gör man enkla e-tidskrifter gratis”. Hör av dig om du vill se programmet i sin helhet.

Kulturrådet

Fem års verksamhet med successiva neddragningar av årlig medeltilldelning, tillsammans med aktuell Kulturutredning och kulturproposition Tid för Kultur, har resulterat i behov att ytterligare betona betydelsen av en fungerande distribution av landets tidskrifter. Även för de som inte har möjlighet att anlita Tidsam eller Interpress. Därför besöktes förra veckan Kulturrådet för ett möte. Delar av en pågående konsekvensanalys presenterades. Ny ansökan skickas in i januari.

Om du vill läsa mer om Kulturchock eller andra nyheter från tidskriftsvärlden, gå till: http://natek.natverkstan.net

Finns åsikter, förslag på projekt eller frågor, mejla marie.johansson@natverkstan.net
eller ring 031-743 99 05.

Vänligaste hälsningar,
Kulturchock, genom Marie Johansson

minichock
Kulturchocks nyhetsbrev, september 2009

Hej!

Här kommer nyhetsbrev från Kulturchock, verksamheten som arbetar för bättre distribution och synlighet av landets kulturtidskrifter.

Innehåll i detta brev:

 • Urkult
 • Kulturfestival & -kalas
 • Träff med FSK och Verkstäder
 • Bokmässa
 • Biblioteksutställning
 • Näthandel
 • Höstens tidskriftsträff

Urkult

Den 30 juli till 1 augusti var det dags för den 15:e upplagan av festivalen Urkult, i Ångermanländska Näsåker vid Nämforsen. Kulturchock skickade representant till Norrlandsskogen, i en bil fullastad med tidskrifter. Tidigare erfarenheter har visat att det är en tacksam målgrupp på musikfestivaler. Så även denna gång. Solstolarna kring tidskrifterna var välbesökta under alla festivaldagar, och troligen upptäckte en och annan en ny favorit.

Kulturfestival och -kalas

Under några dagar i augusti deltog Kulturchock vid såväl Stockholms Kulturfestival som Göteborgs Kulturkalas. I Stockholm tilldelades vi ett rymligt tält nära Kulturhuset i Brunkebergsportalen. Tältet var till brädden fullt av tidskrifter, till läsning och försäljning. Tidskrifterna som fanns representerade hade även möjlighet att boka in timme för egen marknadsföring och försäljning. Stundtals öste regnet ned och tidskrifter krullade i protest ihop sig, men mest sken solen och det var på det hela taget en lyckad tillställning.

I Göteborg återfanns vi i Stadsbibliotekets utställningsrum, tillsammans med bl a Medieverkstäderna, den alternativa textmässan Textival och Bokförlaget Kabusa. Förutom vårt vackra möblemang som inbjöd till läsning i någon av de många läsexemplaren av tidskrifter, så invigdes tidskriftsutställningen (läs mer om denna nedan). Dagarna på biblioteket var välbesökta och vårt deltagande verkade uppskattat.

Träff med FSK och Verkstäder

I slutet av augusti hade vi en heldag här i Lagerhuset tillsammans med Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter och Tidskriftsverkstäderna i Göteborg, Malmö och Stockholm. Då diskuterades främst hur vi tänker inför framtiden; vilka insatser är mest gynnsamma för tidskrifterna, vilken inriktning har respektive verksamhet och hur förhåller sig dessa till varandra och till det som bör täckas in. Det var en givande och konstruktiv dag, där det avslutningsvis beslutades att ha återkommande träffar en gång i halvåret. Det är viktigt för verksamheterna – och framför allt tidskrifterna – med kontinuerlig samordning, diskussioner om strategier och kommande insatser.

Bokmässa

Nästa vecka, 24-27 september, är det dags för årets stora bokmässa här i Göteborg. I år firar mässan 25 år och Spanien och den spanskspråkiga litteraturen står i fokus.

Även i år deltar vi tillsammans med FSK, men nytt för i år är vår monterplacering. När den stora jätten Bonniers bestämmer sig för att ha en än större monter, ja då är det bara för de små grannarna att snällt maka på sig. Därför hittar ni oss nu i monter B05:61. Men vi kan som vanligt utlova en riktigt snygg monter, späckad av spännande läsning och seminarier.

Biblioteksutställning

Under Kulturkalaset invigdes alltså biblioteksutställningen; en illrosa konstruktion av avloppsrör, som exponerar tidskrifter och skyltar med fakta och citat om tidskrifter. Det var en högtidlig och välbesökt tillställning, med bubbel och blås från ungdomsorkester.

Idag postas information och papper för intresseanmälan ut till nära 100 av Västra Götalands regionens folkbibliotek. Vi hoppas såklart att ett stort antal är intresserade av att visa upp denna röriga och rörande vackra skapelse på sina bibliotek!

Vid tillräckligt stor intresse i regionen kommer utställningen, som produceras i fem exemplar, att bege sig ut på landsomfattande turné. Håll ögonen öppna!

Om du vill veta mer om utställningen, eller se bilder på den, är det bara att höra av sig.

Näthandel

Sedan en tid tillbaka samarbetar Kulturchock med AdLibris och Bokus. Det innebär att tidskrifterna nu har fått nya, attraktiva försäljningskanaler. Samtliga tidskrifter har möjlighet att lägga upp titlar på Bokrondellen, från vilken sedan beställningar sker via AdLibris eller Bokus. Från dessa skickas så beställningen vidare till Kulturchock, som ombesörjer distribution till respektive nätbokhandel. Inte så trassligt som det kanske låter…

Höstens tidskriftsträff

Under hösten kommer en ny tidskriftsträff att arrangeras, denna gång i Göteborg. Temat blir marknadsföring – det ständigt lika aktuella och svåra. Planering har precis påbörjats och vi får be att återkomma med information om innehåll, tidpunkt och plats.

Om du vill läsa mer om Kulturchock eller andra nyheter från tidskriftsvärlden, gå till: http://natek.natverkstan.net

Finns åsikter, förslag på projekt eller frågor, mejla marie.johansson@natverkstan.net
eller ring 031-743 99 05.

Vänligaste hälsningar,
Kulturchock, genom Marie Johansson

minichock

Kulturchocks nyhetsbrev, maj 2009

Hej!

Här kommer nyhetsbrev från Kulturchock, verksamheten som arbetar för bättre distribution och synlighet av landets kulturtidskrifter.

Innehåll i detta brev:

 • Tidskriftsträff i Malmö
 • Tidskriftskväll på Rönnells antikvariat
 • Textival
 • Stadsbiblioteket Göteborg
 • Kulturfestival & -kalas
 • Biblioteksutställning
 • Bokmässa

Tidskriftsträff i Malmö

Nästa vecka måste den som har möjlighet komma till Tidskriftsverkstaden i Malmö, 3 juni kl 17.30 på Södra Förstadsgatan 18. Då är det marknadsföring som avhandlas: ”Ring in det nya? – En kväll om kulturtidskrifter, telefoner och datorer.” De medverkande är:

• Jonas Bergroth: chefredaktör på Lira Musikmagasin
• Martin Ferro-Thomsen: en av grundarna av Issuu.com (»YouTube for publishing«)
• Babak Rahimi: tidigare chefredaktör för Mana, en av tidskrifterna i Samarbetet

Kulturchock kommer även passa på att berätta lite om stundande arrangemang, samarbetet med AdLibris, samt funderingar kring gemensamma marknadsföringssatsningar. Och som vanligt är det inget inträde, men goda småsaker med förfriskningar. Mycket välkommen!

Tidskriftskväll på Rönnells antikvariat

Den 9 mars arrangerades tidskriftskväll på trivsamma Rönnells antikvariat i Stockholm. (Det ligger på Birger Jarlsgatan 32 och är väl värt ett besök.) Denna gång löd rubriken ”En pil i hjärtat eller bara byråkratisk omskyffling? – En diskussion om kulturtidskrifterna och den nya kulturpolitiken”. I fokus stod Kulturutredningens betänkande och de konsekvenser ny kulturpolitik kan komma att få för kulturtidskrifterna.

Panelens deltagare var Mats Johansson, riksdagsledamot (m), Siri Reuterstrand, frilansskribent och redaktör för Krut och Alba.nu och Per Wirtén, författare och chefredaktör för Arena. Och samtalet leddes av frilansskribenten Mikael Löfgren.

Textival

För tredje året i följd var det i mars dags Göteborgs alternativa textmässa Textival. Och för tredje året fanns Kulturchock på plats.

Kulturchock och Tidskriftsverkstaden i Väst hade tillsammans två bord fyllda med ett stort antal tidskrifter. I år hade vi valt att inte ta med några av de allra senaste numren, men att istället sälja alla tidskrifter för 20 kr styck. Efter dagens slut fanns det inte många exemplar kvar.

I vanlig ordning blev det en intensiv endagstillställning med tidskrifter, förlag, seminarier, workshops och uppläsningar. Förhoppningsvis får vi möjlighet att delta även nästa år.

Stadsbiblioteket Göteborg

Den 15 april arrangerades ”Kön & klass i kulturtidskrifter”, ett samarbete mellan Kulturchock, Tidskriftsverkstaden i Väst, Stadsbiblioteket i Göteborg och Kultur i Väst, Regionbiblioteket.

Diskussionen fördes mellan tidskrifterna Ord&Bilds och Aortas redaktörer Cecilia Verdinelli och Andreas Björsten. Moderator var Siri Reuterstrand.

Kulturfestival och -kalas

Augusti är tiden för de stora städernas gatufester – i Göteborg är det kulturkalas som gäller och i Stockholm kulturfestival. De äger båda rum mellan den 11 och 16. (Är det någon som vet varför de alltid är förlagda till exakt samma tidpunkt?)

I Stockholm kommer du att hitta kulturtidskrifter på den stora marknaden vid Sergels torg, medan du som är i Göteborg bör gå till Stadsbiblioteket. Där har du på onsdagen möjlighet att närvara vid den högtidliga invigningen av Kulturchocks tidskriftsutställning. (Titta senare i sommar in på vår hemsida för mer exakta tidsangivelser.)

Biblioteksutställning

Tidskriftsutställningen, som med start i höst ska turnera runt till landets folkbibliotek, börjar nu ta form. Med sin rörande röriga och färgsprakande rörkonstruktion kommer den att bli en extraordinär upplevelse! Håll utkik efter information om var du kan besöka den. Och som sagt – vill du vara en av de första att beskåda den rörliga skapelsen är du varmt välkommen till Göteborgs stadsbibliotek i augusti!

Bokmässa

Planerna för årets bokmässa är i full gång. Det blir sjätte året i följd som man kan besöka Kulturchocks och FSK:s tidskriftsmonter. Men i år blir det ny placering; för när den stora jätten Bonniers bestämmer att det ska expanderas, ja då är det bara att snällt maka på sig…

Lite miljöombyte kan nog inte skada, och vi kan lova en lika fin monter som alltid. Vi hoppas och tror även att intresset bland tidskrifterna är lika stort som alltid, vilket betyder att ett 100-tal vill synas och säljas – på nya adressen B05:61.

Om du vill läsa mer om Kulturchock eller andra nyheter från tidskriftsvärlden, gå till: http://natek.natverkstan.net

Finns åsikter, förslag på projekt eller frågor, mejla marie.johansson@natverkstan.net
eller ring 031-743 99 05.

Vänligaste hälsningar,
Kulturchock, genom Marie Johansson

minichock

Kulturchocks nyhetsbrev, januari 2009

Hej!

Här kommer nyhetsbrev från Kulturchock, verksamheten som arbetar för bättre distribution och synlighet av landets kulturtidskrifter.

Innehåll i detta brev:

 • Tidskriftskväll på Rönnells antikvariat
 • Nya tidskriftsträffar i vår
 • Stadsbiblioteket Göteborg
 • Textival
 • Biblioteksutställning
 • Kommissionssiffror

Tidskriftskväll på Rönnells antikvariat

Måndagen den 8 december arrangerade Kulturchock och FSK Blixtljus & Reflex – att se & synas på Rönnells antikvariat i Stockholm.

Kvällens tema var marknadsföring; alltid lika aktuellt och lika svårt. De omkring 50 i publiken fick lyssna till Patrik Hadenius, Språktidningen, Frida Engström, Hemslöjden, tidskriftsanalytiker och skribent Olle Lidbom och annonssäljare Bo Eriksson.

Det blev en lyckad tillställning på det fina antikvariatet, med intressant lyssning och livfull diskussion. För den som vill läsa mer om innehållet: http://natek.natverkstan.net/ ellerwww.tidskrift.nu/artikel.php?Id=5602

Nya tidskriftsträffar i vår

Kulturchock planerar att i vår åter åka till Stockholm för ett arrangemang som sätter nya kulturpolitiken i fokus. I nuläget är inbjudna personer inte spikade, och inte heller datum. Målet är dock att tillställningen ska äga rum så snart som möjligt efter Kulturutredningens betänkande, 12 februari.

I vår blir det även en tidskriftsdag i Malmö. Efter arrangemanget på Rönnells framkom önskemål om evenemang på samma tema men på annan ort, så nu får tidskriftsmakare i sydligaste delen av landet chansen. Temat blir som sagt det samma, men de inbjudna talarna kommer däremot att bestå av andra personer.

I höst är det dags att låta redaktörer i Norrland få möjlighet att närvara. Detta tillfälle har ännu inte börjat planeras. Om det finns önskemål om specifikt ämne är du välkommen att höra av dig med förslag!

Stadsbiblioteket Göteborg

Måndagen den 15 december anordnade Kulturchock, tillsammans med Tidskriftsverkstaden för andra året i rad Tomtemat & Tidskriftsprat på Göteborgs stadsbibliotek. Det är en frukosttillställning med presentationer av tidskrifter för inbjudna bibliotekarier, med förhoppningen om att stärka tidskrifternas ställning på biblioteken. Publiken bestod denna gång av omkring 20 bibliotekarier som fick lyssna till redaktörer från tidskrifterna Ful, Fantasin, Krut och OEI (som för övrigt är Årets kulturtidskrift!).

Textival

Den 28 mars är det i Göteborg dags för tredje upplagan av den alternativa litteraturfestivalen Textival. Det är en mässa för de mindre förlagen, tidskrifterna och andra kulturaktörer, som även presenterar seminarier, workshops och uppläsningar. På sin hemsida presenterar de sig som en ”plats för litteraturen utan mataffärsdistribution”.

Kulturchock har deltagit vid de två tidigare litteraturfestivalerna och kommer att finnas på plats även i år, tillsammans med Tidskriftsverkstaden Väst, med läshörna och långt tidskriftsbord. Den som besöker oss kan förutom spännande läsning även vinna en prenumeration på valfri tidskrift, genom att skriva en dikt/slogan om varför det är så bra med kulturtidskrifter!

Veckan innan Textival kommer en av Kulturchocks tidskriftshyllor att finnas på plats på Linnéstadens bibliotek, fylld med tidskrifter och information om vårt deltagande på litteraturfestivalen.

Biblioteksutställning

Under våren produceras en utställning om kulturtidskrifter, med hjälp av reklambyrån Himlen (www.himlen.info). Den kommer under hösten att distribueras till så många som möjligt av intresserade folkbibliotek, i syfte att öka allmänhetens kunskap om och intresse för kulturtidskrifter.

Kommissionssiffror

Avslutningsvis bara en sifferrapportering från kommissionssystem: Nu uppgår tidskrifterna till 107 stycken och återförsäljarna till 368. Framför allt återförsäljarna har ökat kraftigt sedan start av Kulturchock, då de var 230 till antalet. Det är självklart roligt och vi arbetar för en fortsatt uppåtgående trend!

Finns åsikter, förslag på projekt eller frågor, mejla marie.johansson@natverkstan.net eller ring 031-743 99 05.

Vänligaste hälsning,

Kulturchock, genom Marie Johansson

minichock

Kulturchocks nyhetsbrev, november 2008

Hej!

Här kommer nyhetsbrev från Kulturchock, projektet som arbetar för bättre distribution och synlighet av landets kulturtidskrifter.

Innehåll i detta brev:

 • Konferens och bokmässa i Helsingfors
 • Bokmässa i Örebro
 • Tidskriftskväll på Rönnells antikvariat
 • Biblioteket

Konferens och bokmässa i Helsingfors

Den 22 oktober åkte Kulturchock till Helsingfors för att medverka vid konferensen Gift som läker – Nordiska kulturtidskrifter. Arrangörer var Nordens institut i Finland, Kultti, Tidskrifts-centralen och FSK.

Dagen bjöd på ett omfattande program med många spännande diskussioner och presentationer. Bland de medverkande kan nämnas Tobias Regnell från Offside och Filter, som talade på temat ”Stor journalistik i små tidskrifter” och samtalet ”Kulturtidskriften och det offentliga rummet”, med Ivan Rod från Foreningen af Danske Kulturtidsskrifter, Åsa Lindeborg, författare och kulturchef på Aftonbladet, samt Nordiska rådets president Erkki Tuomioja. Deltog gjorde även Finlands kulturminister Stefan Wallin, som pratade om kulturtidskrifternas situation och betydelse i dagens samhälle.

Dag två besökte vi Helsingfors bokmässa, där vi bl a delade ut information om vår verksamhet och hade möte med Thomas Rosenberg, koordinatior av Tidskriftsprojektet på Tidskrift.fi. Detta projekt startade 1995 i syfte att stödja och stärka de finlandssvenska tidskrifterna. I dag ingår ca 150 tidskrifter. Det var inte minst intressant att lyssna till beskrivning av den utbildningsverksamhet för redaktörer som de bedriver. Kontakt kommer att hållas för fortsatt utbyte av erfarenheter.

Bokmässa i Örebro

Sedan 1997 är det årlig bokmässa i Örebro, och sedan år 2000 huserar den på slottet. I år ägde mässan rum 14-16 november.

Kulturchocks deltagande arrangerades i samarbete med FSK och Tidskriftsverkstäderna i Göteborg och Stockholm. De vackra slottsrummen rymmer knappa 100 utställare och presenterar omkring 200 seminarier. Det är en förhållandevis liten bokmässa, men vårt fyra meter långa tidskriftsbord hade en mycket bra placering och ett större antal besökare stannade för att bläddra i något av de ca 200 tidskriftsexemplaren, eller lyssna på någon av de sju texter som finns inlästa i Tidskriftsverkstadens s k mp3-projekt. Om du vill läsa mer om detta projekt eller lyssna på någon av texterna: www.medieverkstaderna.se/resource/?id=136

Tidskriftskväll på Rönnells antikvariat

Ett par gånger om året anordnar Kulturchock tidskriftstillställningar för redaktörer, för att skapa forum för undervisning, information, diskussion och trivsamt mingel.

Den 8 december bjuder vi in till BLIXTLJUS & REFLEX – att se & synas, på Rönnells antikvariat i Stockholm. Den något kryptiska rubriken syftar på den svåra uppgiften att både skapa en effektiv marknadsföring och ett högkvalitativs innehåll, allt för att lyckas i konkurrensen på mediemarknaden.

De som kommer att presentera sina åsikter och erfarenheter är: Olle Lidbom, medieanalytiker, bloggar på Vassa Eggen, Patrik Hadenius, chefredaktör på Språktidningen, Frida Engström, nyhetsredaktör på Hemslöjden och annonsförsäljare Bo Eriksson.

Om du vill veta mer och kanske komma till detta Blixtljus är du välkommen att kontakta oss.

Kvällen på Rönnells arrangeras i samarbete med FSK.

Biblioteket

Förra året hade Kulturchock ett lyckat evenemang på Göteborgs stadsbibliotek som gick under namnet Tomtemat & Tidskriftsprat. Till detta var frukostsugna bibliotekarier inbjudna för att under inmundigandet av juliga godsaker lyssna till redaktörers tankar kring arbetet med tidskrifterna.

I år serveras denna frukost måndagen den 15 december. De tidskrifter som i dagsläget tillfrågats och tackat ja är: Fantasin, Ful och Krut.

Vi ska även ta tillfället i akt och informera om Kulturchocks verksamhet. Förhoppningen med denna återkommande satsning är att bättra på bibliotekariernas intresse för kulturtidskrifter. Det kan resultera i fler tecknade prenumerationer och kanske även samarbete med Kulturchock, t ex publika program på biblioteken.

Liksom förra året genomförs Tomtemat & Tidskriftsprat tillsammans med Tidskriftsverkstan i Väst. Vi planerar även för nästa år biblioteksprojekt i andra delar av landet.

Diskussion har inletts med reklambyrån Himlen i syfte att ta fram en utställning om kulturtidskrifter, vilken är tänkt att turnera runt på landets folkbibliotek. Vi återkommer med information när satsningen börjar ta mer konkret form.

Om du vill läsa mer om andra nyheter från tidskriftsvärlden, gå till: http://natek.natverkstan.net . Kulturchock.nu är sedan ett tag tillbaka nedlagd, vilket beror på att vi ser fördelar med att integrera den hemsidan med Nätverkstans. Det betyder att du inom kort hittar en ny länk till Kulturchock när du går in på nyss nämnda webbadress. Håll utkik!

Vänligaste hälsning,

Kulturchock, genom Marie Johansson

minichock

Kulturchocks nyhetsbrev, oktober 2008

Hej!

Det är hög tid för ett nytt nyhetsbrev för Kulturchock, projektet som arbetar för bättre distribution och synlighet av landets kulturtidskrifter. Kulturchock fick i somras Kulturrådets fortsatta förtroende och verksamheten har därmed gått in på sitt fjärde år.

Innehåll i detta brev:

 • Bok & Bibliotek
 • Övriga arrangemang
 • Marknadsföring

Bok & Bibliotek

I september deltog Kulturchock, tillsammans med Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter (FSK), med monter på bokmässan — och nu var det femårsjubileum! I montern fanns hela 107 stycken av landets kulturtidskrifter, för besökare att läsa i och köpa. Scenen bjöd på seminarier, och nytt för i år var att tidskrifterna hade möjlighet att boka in en timme för egen marknadsföring vid ett bord i montern.

En av monterns väggar pryddes av pärlplattor, där motiven bestod av utsnitt av tidskrifternas loggor! (Sponsring från Panduro.) Till vår glädje fick montern många uppskattande kommentarer och var mycket välbesökt under större delen av de fyra mässdagarna.

På fredagskvällen var det dags för fest för utdelning av pris till Årets kulturtidskrift och Årets nättidskrift. Även i år ägde festen rum på Världskulturmuseet, och blev minst lika lyckad som förra året!

Priset till Årets kulturtidskrift delades i år ut för trettonde gången. Årets kulturtidskrift blev OEI, och prisutdelare var kulturjournalisten Mikael van Reis. De övriga nominerade var Hemslöjden, i&m, ponton och Språktidningen.

Priset Årets nättidskrift gick till Taffel.se. Det delades ut av radioprataren och frilansskribenten Lotten Bergman. Övriga nominerade var: Alla Dessa Dagar, Bloggywood, Forskning.se, MovieZine.se, Same Same But Different och Vassa Eggen.

Vi hoppas få möjlighet att arrangera både monter och fest även nästa år!

Övriga arrangemang

Det händer en hel del inom projektet under resterande del av året. Här följer en kort redovisning av det som i dagsläget är inbokat.

Helsingfors
Den 22 oktober åker Kulturchock till Helsingfors för att medverka vid konferensen Gift som läker – Nordiska kulturtidskrifter. Arrangörer är Nordens institut i Finland Kultti, Tidskrifts-centralen och FSK. Vi kommer även att besöka Helsingfors bokmässa för spridning av information och knytande av nya kontakter.

Örebro
Den 14-16 november deltar Kulturchock tillsammans med Medieverkstäder och FSK vid bokmässan i Örebro. Ett större antal tidskrifter kommer att finnas till försäljning.

Bibliotek
Vi har under det gångna året arrangerat några uppskattade tillställningar på folkbibliotek. Innan jul blir det med största sannolikhet en ny upplaga av adventstillställningen på Göteborgs stadsbibliotek. Då bjuder Kulturchock på frukost och tidskriftsmakare pratar om vadhelst de tycker är kul, spännande, angeläget, konstigt…

Vidare planeras en utställning om kulturtidskrifter, vilken är tänkt att kunna turnera runt i landet. I den utsträckning det är möjligt vill vi i samband med dess installering själva finnas på plats och presentera tidskriftsprogram för allmänheten.

Tidskriftsdag
Innan jul kommer vi även att genomföra ytterligare träff för tidskriftsredaktörer. Denna gång i Stockholm tillsammans med FSK. Programmet är ännu inte klart, men klart är att den aktuella kulturpolitiken får en central plats.

Marknadsföring

Kulturchock försöker hela tiden hitta sätt att förenkla och förbättra arbetet för befintliga återförsäljare. De ska tycka det är kul att sälja tidskrifter och vilja ta in fler exemplar! För denna målgrupp utvecklas Internettjänsterna, och rutiner har tagits fram för kontinuerlig kontakt. Vi arbetar såklart också med att hitta nya återförsäljare. Under hösten gör vi urval i sortimentet för riktade satsningar mot exempelvis Folkets hus och studieförbund. Vårt uppdrag är att marknadsföra alla landets kulturtidskrifter, men tiden har utvisat att det är en hopplös uppgift att i alla sammanhang lyfta fram samtliga titlar. Vi måste i vissa lägen se en tänkt målgrupp och utifrån den välja några titlar som kan locka. I förlängningen kan ett väckt intresse hos den potentiella återförsäljaren också leda till att den tar in fler tidskrifter i sitt sortiment. Även här är det viktigt att komplettera med telefonsamtal och personliga besök.

Till vår glädje har vi nu fått till stånd ett samarbete med nätbokhandeln AdLibris, vilket betyder att de kommer att sälja tidskrifter – titlar de själva väljer ut – som distribueras via oss på Nätek.

Om du vill läsa mer om bokmässan i Göteborg, eller om andra nyheter från tidskriftsvärlden, gå till: http://natek.natverkstan.net

Vänligaste hälsning,

Kulturchock, genom Marie Johansson

minichock