Västra Götalandsregionens kulturnämnd bjuder i samarbete med Nätverkstan in alla kulturorganisationer med stöd från regionen till en konferens om sexuella trakasserier och förändringsarbete.
Fredag 13 maj, klockan 9.30–15.30
Världskulturmuseet, Göteborg
Om konferensen
#Metoo-rörelsen skakade hösten 2017 om oss i grunden. Vittnesmål och gemensamma upprop synliggjorde kvinnors utsatthet i samhället och arbetslivet. Rörelsen skapade mod, engagemang, kunskap och förändring. Vi pratade om det som vi tidigare varit tysta om, tog intiativ och startade samarbeten.
Men var står vi idag?
Vad har gjorts och vad har vi lärt oss?
Vad finns kvar att göra och hur kan vi samarbeta?
#Metoo – ett långsiktigt förändringsarbete är en konferens där vi tillsammans utforskar hur vi kan skapa inkluderande kulturverksamheter fria från sexuella trakasserier. Med nyfikenhet och dialog skapar vi ett tillfälle att ta del av erfarenheter och kunskap, lära av varandra och tillsammans hitta vägar framåt.
Dagen kommer att innehålla
– aktuell forskning
– exempel på utvecklingsarbete från olika kulturverksamheter
– utforskande diskussioner där olika perspektiv möts
– strukturerade samtal och dialog mellan deltagarna
– pauser och mingel för att lära känna varandra och bygga nätverk.

Anmälan
Alla som arbetar i en kulturverksamhet med ekonomiskt stöd från regionen är välkomna att delta. Varje deltagare fyller i en egen anmälan.
Konferensen är avgiftsfri. Avanmälan senare än 1 maj debiteras dock med 600 kronor. Vid förhinder kan platsen överlämnas till en kollega från samma verksamhet. Kaffe, te och enklare förtäring ingår i konferensen. Lunch organiseras och bekostas av deltagaren.

Anna Johansen från Nätverkstan leder arbetet med konferensen #Metoo – ett långsiktigt förändringsarbete på uppdrag av Västra Götalandsregionens kulturnämnd. Här svarar hon på några frågor.
Hur förbereder ni konferensen?
Det finns ingen samlad kunskap om vad som har hänt och gjorts i kulturlivet sedan #metoo. Vi har därför valt att prata med verksamhetsledare och andra från en mängd olika kulturverksamheter i regionen. Vi har frågat hur arbetet mot sexuella trakasserier ser ut idag, om #metoo lett till några särskilda insatser och framförallt vad man vill lära mer om och vad man vill utveckla. De 15 verksamheter som generöst delat med sig av sitt arbete och sina funderingar har såklart olika erfarenheter men många lyfter att de vill arbeta mer förebyggande, att de är nyfikna på aktuell forskning och att de ser vikten av att ge tid till samtal mellan olika verksamheter för att dela kunskap. Vi talar även med experter av olika slag och läser aktuell forskning.
Vad kan ni säga om innehållet i nuläget?
Vi vill få till en bra balans mellan forskning och mer praktiska erfarenheter. Vi vill synliggöra det som görs så att fler kan bli inspirerade men även utforska det som vi behöver göra mer av och hur det kan gå till rent konkret. Vi kommer att fokusera på det förebyggande arbetet med frågor som rör hur vi kan utveckla inkluderande och sjyssta arbetskulturer och vad som krävs för att fler ska kunna vara aktiva i att säga ifrån och påverka kulturen. Det är viktigt att konferensen blir ett tillfälle att föra nyfikna samtal och lära av varandra.
Vad hoppas ni på att konferensen ska leda till?
Ny energi och kunskap in i detta viktiga förändringsarbete. Mer utbyte och samarbete mellan organisationer kring dessa frågor. En fortsättning med specifika fördjupningar beroende på behov.