Samtalsscenen på Bokmässan

Nätverkstan Kulturtidskrifter och Aftonbladet Kultur har en gemensam samtalsscen (B07:40) på Bokmässan i Göteborg 2023. Årets konstnär är Jenny Svenberg Bunnel som arbetar utifrån staden som tema. Dessutom har vi en kulturtidskriftsmonter (B01:42) med ett hundratal tidskrifter till försäljning. Även här händer det en hel del under Bokmässan.

Här hittar du programmet för samtalsscenen 28 september – 1 oktober 2023.

Torsdag 28 september

10.30–10.50

iMAGO: Kärleken till poesin 

Poeten Sayam Chortip skapar drömska scener ur verkligheten till lätta toner. Poesin kan beskrivas som naiv och romantisk med rötterna i scenpoesin. Sayam läser nyskrivet material och alster från sin senaste samling ”Sångerna som aldrig skrevs” (2022 Fri Press). 2022 belönades Sayam med Johnie Paikins stipendium för unga kämpande författare, som delas ut av Författarcentrum Väst. Sayam skriver även dikter för kulturmagasinet iMAGO. Ackompanjemang: Joel Mansour på gitarr.

  • Sayam Chortip, poet 
  • Joel Mansour, musiker

11.00–11.20

Ord&Bild: Islandsberättelser

Ord&Bilds redaktör Jonatan Habib Engqvist samtalar med gästredaktören John Swedenmark om poeter, författare och konstnärer från Island. Genom att låta kortprosa, konst och poesi samsas med samhällsanalys och utdrag ur mastodontromaner lyfter de fram islandsberättelser med en ton av den samtida magiska realism, eller realismens magi, eller åtminstone mystiska vardag som vi lever i och som ofta finns som underton i det isländska berättandet.

  • Jonatan Habib Engqvist, redaktör Ord&Bild
  • John Swedenmark, författare, översättare och gästredaktör Ord&Bild

11.30–11.50

Nätverkstan: Konsten att vara relevant

Inför den stundande flytten från Götaplatsen, längst upp på Avenyn till Slakthusområdet i Gamlestan har Göteborgs Konsthall jobbat med en utvecklingsprocess som syftar till att förändra konsthallens arbets- och förhållningssätt till sin publik och sin omvärld. Med utgångspunkt i det arbetet och i den amerikanska museichefen Nina Simons ”Konsten att vara relevant”, översatt och utgiven i Nätverkstans skriftserie under sommaren, samtalar Ann-Sofie Roxhage, chef för Göteborgs Konsthall tillsammans med Jesper Eng, utbildningsledare och utredare på Nätverkstan.

  • Jesper Eng, utbildningsledare och utredare på Nätverkstan
  • Ann-Sofi Roxhage, chef för Göteborgs Konsthall

12.00–12.20

Respons: Forskaren i den kritiska offentligheten

Hur ska kunskapen som produceras vid de högre lärosätena bäst förvaltas? Genom att försöka prångla ut den på den allmänna åsiktsmarknaden med hjälp av snillrika marknadsföringsstrategier eller genom att osäkra den i en kritisk offentlighet och utsätta den för dess yttersta prövning? Tidskriften Respons återuppstår med ett kritiskt strålkastarljus riktat mot den akademiska världens inåtvändhet, de stora kunskapsaktörernas prioriteringar och det offentliga samtalets status.

  • Urban Lundberg, chefredaktör Tidskriften Respons
  • Alexandra Borg, redaktör Tidskriften Respons och forskare vid Institutionen för nordiska språk, Uppsala universitet
  • Johan Östling, professor i historia med inriktning mot kunskapshistoria vid Lunds universitet

12.30–12.50

Filmrutan: Staden i svensk film

Hur skildras staden i svensk film och vad händer när människor möts i stadens ”meningslösa mellanrum”? Anders Annikas, redaktör för tidskriften Filmrutan, samtalar med författaren och regissören Viktor Johansson, aktuell med romanen Ring soc! (tillsammans med Maria Grudemo El Hayek) och hybridfilmen Windows.

  • Anders Annikas, redaktör tidskriften Filmrutan
  • Viktor Johansson, författare och regissör

13.00–13.20

Med andra ord: Litterär aktivism och översättaren som grindvakt

När akuta kriser slår till är även litteraturen där och vill fånga skeendena i flykten för att sprida kunskap om det som sker, väcka opinion och få världen att reagera. Som litterära aktivister agerar då översättare som blixtsnabbt hittar och översätter texter – från Belarus när repressionen blev akut, från Afghanistan när talibanerna återtog makten, från Ukraina vid Rysslands attack. Men är det alltid rätt texter som översätts? Hur hanterar översättarna den makt de får över vad som når svenska läsare, från litterära världar vi har liten eller ingen kunskap om? Detta är frågor som Kholod Saghir, under flera år som redaktör för Svenska PENs nättidskrift för förföljd litteratur, har akut erfarenhet av. Här i ett samtal med Jenny Aschenbrenner redaktör för Med andra ord som ges ut av Översättarcentrum.

  • Kholod Saghir, redaktör för Svenska PENs nättidskrift för förföljd litteratur 
  • Jenny Aschenbrenner, redaktör för Med andra ord som ges ut av Översättarcentrum

13.30-13.50

TBA

Fredag 29 september

13.30-13.50

Klass, Ordfront, Aftonbladet: Bland gigarbetare och vårdbiträden. Om arbete i samtidslitteraturen

Ett samtal om arbetarlitteraturens ställning idag. Vad skrivs just nu om dagens arbetare? Hur skrivs det och vem skriver böckerna om arbetslivet, dess villkor, utmaningar och kamper? Och vem läser? Johan Berggren, chefredaktör Ordfront magasin, spanar de litterära arbetartrenderna tillsammans med Rasmus Landström, litteraturredaktör Aftonbladet, samt Beata Hansson, chefredaktör tidskriften KLASS.

  • Johan Berggren, chefredaktör Ordfront magasin
  • Rasmus Landström, litteraturredaktör Aftonbladet
  • Beata Hansson, chefredaktör tidskriften KLASS

14.00–14.10

Magnetic Fields på svenska

Poeten Isabella Nilsson läser egna översättningar.

• Isabella Nilsson, poet

14.10–14.20

Paletten X Skälens tunga

Skälens tunga är en skrivgrupp för konstkritik som utgår ifrån konstens förhållande till det personliga och politiska, och en gemenskap för att utveckla det egna uttrycket och experimentera över olika genrer. Medlemmarna Siri Berzelius, Maral Mavizi, Tara Talebsafa, Sara Garib, Jasmine Esfahani, Zelal Erdal, Nora Wurtzel, Charlie Jakobsson och Linda Eriksson presenterar en kollektivt skriven text för Paletten #332 som släpps på Bokmässan. Skälens tunga drivs av Urban Konst på Göteborgs Konsthall tillsammans med Merima Dizdarević med ambitionen att bidra till att fler röster och skrivformer kan prägla samtalet om konst idag.

  • Siri Berzelius, Maral Mavizi, Tara Talebsafa, Sara Garib, Jasmine Esfahani, Zelal Erdal, Nora Wurtzel, Charlie Jakobsson och Linda Eriksson, medlemmar i Skälens tunga

14.30-14.50

Ottar: Gangsterrap, sexualitet & maskulinitet 

Gangsterrap beskylls för att vara ultramaskulin, och i debatten om gängkriminaliteten pratas det ofta om extrema mansideal. Samtidigt finns tecken som visar på framåtrörelse. Vilken roll spelar hiphopstjärnorna när det gäller synen på maskulinitet i orten – och var är papporna? Hur ser framtiden ut bortanför en toxisk maskulinitet? 

  • Emil Arvidsson, aktuell med boken ”Svensk gangsterrap – ett reportage” (Forum, 2023)
  • Alexandra Pascalidou, författare till boken ”Papporna” (Mondial, 2023)

15.00–15.20

Galago: Fattigt skryt 

Hjärtesorg, dåliga vänner och millennial spleen i Cecilia Vårheds debutserieroman! Älskling blir bedragen och måste dumpa sig själva på telefon eftersom hennes pojkvän är för feg för att göra slut. Med hjälp av smågodis och dekadenta äventyr gör hon allt för att ta sig igenom hjärtesorgen. Fattigt skryt handlar om ett gäng medberoende kompisar som aldrig ställer upp för varandra. Trots det stannar de tillsammans, förenade av att ingen av dem verkar kunna skaffa andra vänner. I samtal med Rojin Pertow, chefredaktör Galago.

  • Cecilia Vårhed, aktuell med sin debutserieroman ”Fattigt skryt” (Ordfront, 2023)
  • Rojin Pertow, chefredaktör Galago

15.30–15.50

Plattform: Kanske krävs det en by

”För att vi var, och är, en potentiellt utmärkt flockvarelse.” Så skriver Deportees sångare Peder Stenberg, gästredaktör för senaste numret av tidskriftsantologin Plattform med tema Gemensamhet. Här i samtal med Elin Persson, redaktör för tidskriften Provins, och Plattforms redaktör Emma Melldén. Med utgångspunkt i Josefin Sîlan Karlssons dikt ”Kanske krävs det en by” samtalar de kring det kollektiva och vikten av kulturtidskrifter.

  • Peder Stenberg, sångare i Deportees, gästredaktör Plattform
  • Elin Persson, redaktör tidskriften Provins
  • Emma Melldén, redaktör Plattform

16.00–16.20

Ord&Bild: Istanbul efter Gezi

Geziprotesterna ägde rum för tio år sedan, men har därefter lämnat djupa spår i turkiskt samhälle och politik, och självklart i staden där protesterna ägde rum – Istanbul. Ord&Bilds redaktör Ann Ighe samtalar med journalisten och Turkietkännaren Ülkü Holago och Burcu Sahin, författare och poet, om vad som hände och vad som nu står på spel, utifrån Holagos text i Ord&Bilds nya temanummer om staden Istanbul.

  • Ann Ighe, chefredaktör Ord&Bild 
  • Ülkü Holago, journalist
  • Burcu Sahin, författare och poet  

16.30–16.50

Karavan: Drömmars förmåga att väcka oss – Portugisiskspråkiga röster 1

Möt ett av den nutida afrikanska litteraturens stora namn: José Eduardo Agualusa från Angola. En lysande skildrare av sitt lands historia, flerfaldigt prisbelönad. Han blandar gärna verklighet och dröm i sina verk, och i sin senaste roman översatt till svenska, ”Sällskapet för ofrivilliga drömmare”, understryker han vikten av att ägna sig åt drömmar för att skapa nya utopier. Samtalet förs på engelska.

  • José Eduardo Agualusa, författare 
  • Birgitta Wallin, redaktör för tidskriften Karavan

17.00–17.20

Karavan: Hudens avigsida – Portugisiskspråkiga röster 2

Hur leva när rasismens spöke tränger in i alla relationer? Samtal med den brasilianska författaren Jeferson Tenório (f. 1977) om hans bok ”Hudens avigsida”. En far har dödats vid ett polisingripande, sonen försöker återskapa hans historia. En stark skildring av rasismen i det brasilianska samhället, som blivit en stor publik- och kritikerframgång. I samtal med författaren Balsam Karam. Samtalet förs på portugisiska och svenska med tolkning.

  • Jeferson Tenório, författare, aktuell med boken ”Hudens avigsida” (Bokförlaget Tranan, 2023)
  • Balsam Karam, författare 

17.30–17.50

Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter: Är kulturtidskrifter bara en fråga om hastighet?

De senaste åren har såväl distribution och synlighet som format och ekonomiska förutsättningar diskuterats livligt inom kulturtidskriftsvärlden. Vilka utmaningar står kulturtidskriften egentligen inför? I slutet av samtalet kommer FSK meddela vilka fem tidskrifter som nominerats till Årets kulturtidskrift.

  • Per Engström, jurymedlem
  • Hannah Ohlén Järvinen, ledamot FSK

Lördag 30 september

09.30–09.50

Provins: Jag säljer min tid/till de som kommer och går i stenhusen

Den norrländska tidskriften Provins ger ut sitt tredje nummer för året med temat Pengar. Alexandra Sundqvist, poet, författare och kulturjournalist medverkar i aktuellt nummer med dikten ”Armarna, almarna”. I dikten rör sig en städerska mellan rum i stora vackra hus, ägarna syns inte till. Ledd av Provins redaktör Elin Persson talar de om arbete, pengar och skrivande.

  • Alexandra Sundqvist, poet, författare och kulturjournalist
  • Elin Persson, redaktör Provins 

10.00–10.20

Arche: Hur ser psykoanalysen ut idag?

Psykoanalysen har liksom alla andra teorier uppkommit i ett historiskt sammanhang och har präglats av sin tids idéer och strömningar. Teorin utvecklades i den habsburgska dubbelmonarkin. Den kom till i en urban sekelskiftesmiljö, som karakteriserades av etniska, politiska och sociala motsättningar samt ett ifrågasatt värdesystem. Vad har psykoanalysen att säga oss idag? Ett samtal mellan Lydia Sandgren, författare och psykolog, och Per Magnus Johansson, psykoanalytiker och idéhistoriker.

  • Lydia Sandgren, författare och psykolog
  • Per Magnus Johansson, psykoanalytiker och idéhistoriker

10.30–10.50

Galagos historia med Rolf Classon

Från väckelsemötena i barndomens pingströrelse över vilda kulturfester på Gärdet till etablerad förläggare i kostym. I Galagoboken tecknar Rolf Classon sin och tidningen Galagos tätt sammanvävda historia. Historien om Galago är mer än en berättelse om en serietidning. Det är ett dokument över kulturlivet på 70- och 80-talen, med rivningskontrakt, almstrid, droger, udda existenser och originella konstnärer. Rolf Classon berättar personligt om en vibrerande tid, och om Galagos långa och märkliga liv. I samtal med Sofia Olsson.

  • Rolf Classon, redaktör och förläggare 
  • Sofia Olsson, förläggare 

11.30–11.50

Skriva: Bort från staden

När Markus Torgebys liv krisade ihop i 20-årsåldern lämnade han uppväxtens Öckerö och Göteborg, och bosatte sig under fyra år ensam i en enkel kåta i den jämtländska skogen. I dag bor Markus på nästan samma plats – men i ett egenbyggt hus tillsammans med sin fru Frida och tre döttrar. I ett samtal med tidningen Skrivas chefredaktör Tobias Regnell berättar Markus om platsens, närvarons och skrivandets betydelse, och om sin helt nya bok ”En plats på jorden” – om att bygga en stuga och skapa ett liv.

  • Markus Torgeby, författare och aktuell med boken ”En plats på jorden” (Offside Press, 2023)
  • Tobias Regnell, chefredaktör Skriva 

12.00–12.20

Expo, Judisk Krönika, Ottar: Yttrandefrihet i kulturkrigets tid

Expo, Judisk Krönika och Ottar samtalar om hur minoriteter och progressiva röster idag utsätts för hat, hot och påtryckningar. Utifrån olika profilerade bevakningsområden ser vi hur våra målgrupper politiseras och ifrågasätts i allt större utsträckning. Hur kommer hat och hot till uttryck, varifrån kommer motståndet och vad blir konsekvenserna – både för enskilda individer som drabbas och för journalistiken. 

  • Anna Fröjd, chefredaktör Expo
  • Carolina Hemlin, chefredaktör Ottar
  • Anneli Rådestad, chefredaktör Judisk Krönika

12.30–12.50

Glänta: Krig och kultur

Den ukrainska tidskriften Spilne/Commons (commons.com.ua/en) gästar nu Gläntas tidskriftsresidens i Göteborg. I detta samtal diskuteras den ryska invasionen och vänsterns kamp för sociala frågor under pågående krig.

  • Mika Buljevic, grundare Booksa
  • Oleksandr Kyselev, aktivist Ukraina

Söndag 1 oktober 

13.00–13.20

Ord&Bild & Aftonbladet: Malmberget mellan dröm och verklighet

”Två orter blir en när Malmberget avvecklas och Gällivare utvecklas”, skrev LKAB på sin hemsida. Inte bara Kiruna, utan även Malmberget, flyttas på grund av en expansiv gruvbrytning. ”Det är en mark stadd i våldsam förändring genom mänsklig försorg”, skriver Katja Palo i en essä i Ord&Bild. Anna Andersson, Aftonbladet, samtalar med Palo om liv och uppväxt i norra Sverige och om vad dagens kraftiga omvandlingar innebär för människor – och orter.

  • Katja Palo, skribent
  • Anna Andersson, redaktör Aftonbladet

13.30–13.50

Örnen och Kråkan 

TBA

14.00–14.20

Glänta: Doften av papper

Gläntaredaktören och författaren Julia Ravanis i samtal med översättaren och skribenten Helena Fagertun om luktminnen och parfymer som försöker efterlikna papprets doft. 

  • Julia Ravanis, författare, fysiker och redaktör Glänta
  • Helena Fagertun, skribent 

14.30–14.50

Parnass: Lockande lock – litteratur i stadsbilden

Hur lyfter städerna sina författare? Litteraturtidningen Parnass djupdyker i frågan i sommarens temanummer. Göteborg har valt att utse en Brunnslockspoet årligen – men hur hittar man dem? Och vad skulle kunna göras mer i Göteborg, som utsetts till Unesco City of Literature? Kulturjournalisten Ingrid Norrman och poeten Malte Persson samtalar med Parnass redaktör Charlotta Kåks Röshammar. Malte Persson läser sin Brunnslockspoesi.

  • Ingrid Norrman, kulturjournalist
  • Malte Persson, poet
  • Charlotta Kåks Röshammar, redaktör Parnass

15.00–15.20

Teatertidningen: På spaning efter jämställdhet

För 15 år sedan debatterades jämställdhets- och genusfrågor livligt inom teatern. Det spelades pjäser av bortglömda kvinnliga dramatiker och skrevs rapporter om könsmaktsordningen inom Teatersverige. Allt för att försöka komma till rätta med orättvisor på och bakom scenen. Göteborgs stadsteater, under Anna Takanens ledning, var en av de teatrar som gick i bräschen. Hur ser det ut med jämställdheten och representationen idag?

  • Anna Takanen, skådespelare, regissör och dramatiker
  • Johan Hilton, kulturchef på Göteborgs-Posten
  • Mia Höglund-Melin, skådespelare
  • Moderator är Birgitta Haglund, redaktör för Teatertidningen

15.30-15.50

Två sidor av Sydasien: Stad och landsbygd

Hur rör sig människor i Sydasien idag? Vad drömmer de om? Frågorna får svar i essäer, reportage, intervjuer och dokumentära skildringar i Sydasiens bok. I samtalet rör vi oss på öar och i kustnära områden. Sydasiens redaktör, journalisten Johan Mikaelsson, har fastnat för Sri Lanka. Troy Enekvist, medredaktör och fotojournalist, har Bangladesh i fokus. Skribenten Lubna Hawwa blickar mot önationen Maldiverna.

  • Johan Mikaelsson, journalist och redaktör Sydasien
  • Troy Enekvist, fotojournalist och redaktör Sydasien
  • Lubna Hawwa, skribent