Community Organising
Fortbildning för dig med erfarenhet från civilsamhället. Community Organising ger dig verktyg för att få till den skillnad du eller din organisation arbetar med. Utbildningen ges av Digidem Lab och Nätverkstan i samarbete med internationella partners inom Community Organising.
Under utbildningen får du kunskap om ramverket, dess teorier och begreppssystem. Utbildningen går att kombinera med arbete och du arbetar med case från din egen organisation kring utmaningar med att arbeta medlemsstyrt, lyfta lokala ledare, kartlägga makt, organisera hållbart och vara strategiskt långsiktig.
Bakgrund
Civilsamhället i Sverige står inför stora utmaningar. Det offentliga samtalet förskjuts, verksamheter och enskilda anställda misstänkliggörs, folkbildningens roll i samhället ifrågasätts, resurserna minskar, organisationers och medborgares roll i samhällsutvecklingen försummas och rasistiska strukturer i samhället byggs ut och förstärks. Samtidigt finns mycket engagemang och potential, så många människor som ser lösningar och är redo att sammanstråla och bygga något bättre.
Kursen ger tillfälle att tillsammans utforska var Sveriges civilsamhälle står idag och hur våra arbetsmetoder och vår kunskap inom organisering kan utvecklas för att skapa förändring genom långsiktiga strategier, breda allianser, nya ledare och ömsesidigt stöd.
Kursen erbjuder detta genom teori och praktik inom community organising med struktur, metoder och praktiska exempel. Erfarna organisatörer från runt om i Europa föreläser inom organisering och kommer att berätta om fallgropar, framgångar och folkrörelser som bygger kollektiv makt.
Vem vänder sig kursen till?
Kursen är för dig som har erfarenhet av att arbeta inom civilsamhället med medlemmar, socialt arbete, event, mobilisering, opinionsarbete eller liknande utåtriktat arbete. Kursen vänder sig till dig som arbetar på en större eller mindre organisation eller varit del av rörelser under en längre tid. Läs mer om förkunskaper och behörighet på communityorganising.se
Kursen ger tillfälle att fördjupa din kunskap om organisering som ett tillvägagångssätt för förändringsarbete. Den är anpassad så att den ska vara möjlig att genomföra både för dig som är helt eller delvis arbetsfri, för dig som arbetar och för dig som studerar. Du kan i stor utsträckning själv välja när och var du studerar och det är i många moment möjligt att arbeta med frågor och sammanhang som du är intresserad av och/eller redan arbetar med.
Ansökan
Ansök senast den 22 augusti 2024 på communityorganising.se
Utbildningsanordnare
Kursen finansieras av Myndigheten för Yrkeshögskolan och anordnas av Nätverkstan i samarbete med Digidem Lab.
Digidem Lab arbetar med medborgarråd, demokratiskt deltagande och organisering samt digitala verktyg för deltagande och transparens. De senaste åren har de utforskat Community Organising med lokala organisationer och satsar nu på att sprida och tillgängliggöra metodiken i Sverige. Digidem Lab samarbetar med ett brett internationellt nätverk av community organisers.
Nätverkstan är ett kunskapscentrum som stöttar och utvecklar kulturlivet. Vi är oberoende och icke-vinst-drivande och ägs av tidskriften Ord&Bild, Tidskriftsverkstaden i Väst och studieförbundet Sensus. I mer än 20 år har vi drivit YH-utbildningen Kulturverkstan och därifrån examinerat mer än 600 kulturprojektledare. Nätverkstan har även en lång erfarenhet av att genomföra olika former av kompetensutveckling för den breda kultursektorn.