Kultur, samverkan & utveckling
En kostnadsfri fortbildning för dig som vill leda socialt hållbar kultur- och samhällsutveckling.
Nytt tillfälle hösten 2024! Kursen ger kunskap om komplexitet på kulturområdet samt olika modeller och metoder för samverkan. Kursen ger färdighet i att bygga tillit och samarbete mellan olika perspektiv, leda medskapande processer och utveckla idéer. Under kursens gång diskuterar vi frågor om bland annat medskapande processer, konflikthantering, kulturpolitik och att återta det gemensamma. Vi träffar erfarna samverkare och utvecklare: Sara Vogel Rödin, David Carlsson, Pernilla Glaser, Jesper Hök och många fler.
Bakgrund
Kultursektorn står idag inför en mängd komplexa utmaningar som i allt högre grad kräver att vi samverkar och för dialog över gränser som sätts av olika yrkesroller, sammanhang och perspektiv.
Frågorna är många och angelägna, det kan handla om kulturarvsfrågor, kulturens roll i stadsutvecklingen, konstens plats i det offentliga rummet, bibliotekens roll i sam- hället, jämlik tillgång till kultur i hela landet, diskriminerande strukturer i kultursektorn eller relationen mellan privata/fria och offentligt finansierade scener.
Lösningen är sällan en eller enkel och ofta krävs det att kunskap, resurser och delaktighet mobiliseras över de gränser som organisationer, sektorer och politiska nivåer skapar. Det finns idag många erfarenheter av samverkan, det finns metoder och kunskap som har utvecklats liksom fallgropar och hinder som blivit synliga.
I denna kurs tar vi tillfället att tillsammans utforska var vi står idag och hur våra arbetsmetoder och vår kunskap kan utvecklas för att hitta samverkan och dialog som är hållbar ur ett demokratiskt så väl som konstnärligt perspektiv.
Upplägg
Kultur, samverkan & utveckling är en kurs som varvar digitala tillfällen på Zoom med fysiska träffar.
Under de fysiska träffarna ses vi i Lagerhuset, nära Järntorget i Göteborg. Mellan dessa träffar ges 1–2 föreläsningar varje vecka på Zoom. Dessa spelas in och kan ses i efterhand under kursens gång. Utöver detta erbjuds även samtal och handledning digitalt. Innan kursen kommer du att få en kursguide med fullständigt schema.
Information och uppstart – Zoom
10 oktober kl. 14–15
Träff 1 – Lagerhuset
17 oktober, kl. 10–16
18 oktober, kl. 9–15
Träff 2 – Lagerhuset
14 november, kl. 10–16
15 november, kl. 9–15
Träff 3 – Lagerhuset
12 december, kl. 10–16
13 december, kl. 9–15
Du kan i stor utsträckning själv välja när och var du studerar och det är i många moment möjligt att arbeta med frågor och kontexter som du är intresserad av och redan arbetar med.
Vi kommer att blanda olika metoder för lärande så som litteraturstudier, seminarier, workshops, grupphandledning, föreläsningar och individuellt arbete med case/ uppdrag.
”Kultur, samverkan och utveckling” är en utbildning men kanske ännu mer en plattform där de som deltar delar och lär av varandra och av noggrant utvalda föreläsare och gäster som bidrar med sin erfarenhet och kunskap.
Vem vänder sig kursen till?
Kursen är ett tillfälle för dig som har erfarenhet av att arbeta med utveckling inom konst och kultur och som nu vill fördjupa din kunskap om komplexitet och samverkan i förändringsarbete liksom din kompetens att initiera och facilitera samverkan och dialog.
Kursen är anpassad så att den ska vara möjlig att genomföra för dig som arbetar heltid, deltid, studerar eller är arbetsfri.
Kultur, samverkan & utveckling är en utbildning men kanske ännu mer en plattform där de som deltar delar och lär av varandra och av noggrant utvalda föreläsare och gäster som bidrar med sin erfarenhet och kunskap.
Ansökan
För att söka behöver du minst sex månaders yrkeserfarenhet av utvecklingsarbete i kultursektorn. Hör av dig om du har frågor.
Ansök senast 1 september. Vi tar emot ansökningar löpande. Vid många sökande kommer en urvalsprocess att genomföras.
E-post: anmalan@natverkstan.net
Utbildningsanordnare
Kursen anordnas av Nätverkstan och finansieras av Myndigheten för yrkeshögskolan och Västra Götalandsregionen.