Fokus på kulturtidskrifter

Det senaste från Fokus på kulturtidskrifter

Om Nätverkstan Kulturtidskrifter

Nätverkstan Kulturtidskrifters syfte är att vara ett stöd för svenska kulturtidskrifter på bästa möjliga sätt. Vi arbetar ständigt med att förbättra och förenkla distribution, för att synliggöra, sprida och marknadsföra tidskrifterna samt för att tillhandahålla utrustning på både fysiska och digitala plattformar. Vi strävar efter att hjälpa kulturtidskrifterna nå läsare både via vårt återförsäljarnätverk och våra utåtriktade aktiviteter.

Verksamheten finansieras av Kulturrådet.

Synliggörande

Ingen vet med säkerhet hur många kulturtidskrifter det finns i Sverige, men det lär ligga någonstans mellan 500 och 1000 stycken! Tillsammans uppvisar de en enorm form- och ämnesmässig bredd. Kulturtidskrifterna är viktiga då de berikar den kulturella mångfalden och ser till att fler obundna röster får möjlighet att komma till tals i det offentliga rummet. Men om man inte vill vara riktigt så högtravande kan man ju nöja sig med att konstatera att kulturtidskrifterna är viktiga för att fler får läsa om det de är intresserade av.

Sedan 2005 driver Nätverkstan ett projekt som syftar till att förbättra distribution och synlighet av landets kulturtidskrifter – Nätverkstan Kulturtidskrift. För att fler ska få upptäcka mer!

Basen i detta arbete är kommissionssystemet, i vilket drygt 100 tidskrifter förmedlas till omkring 300 återförsäljare. Förutom detta deltar vi vid olika evenemang, så som bokmässor och musikfestivaler, ordnar publika tillställningar på bibliotek med mera. Vi arrangerar även utbildnings- och diskussionsdagar för tidskriftsmakarna.

Vi har bland annat varit på: Bokmässan i Göteborg, Stockholms Litteraturmässa, Littfest i Umeå, Helsingfors Bokmässa, Scener & samtal i Göteborg, Sigtuna Litteraturfestival, Textival i Göteborg, Feministisk festival i Malmö och Peace&Love i Borlänge.

Kampanjer och samordning

På samma sätt som vi försöker möta upp det behov som uttrycks från redaktörer av att mötas och diskutera aktuell problematik, samordnar vi även kampanjer. Många redaktioner upplever det svårt att klara av marknadsföringen själva på grund av både bristande tid och möjlighet att avvara personer till ändamålet. Vi undersöker ständigt hur vi kan utveckla detta på ett bra sätt, för så många som möjligt. Förutom att vi syns fysiskt på väl valda ställen och representerar kulturtidskrifterna runt om i landet, skapar vi därför kampanjer eller annan typ av samordning för tidskrifter. Bland annat gör vi julkampanjen ”Kulturklappen”, som riktar sig till företag och arbetsgivare som har möjlighet att ge sina anställda en julklapp som räcker längre än en chokladask – nämligen en prenumeration på en kulturtidskrift som räcker ett år. Kulturklappen går också att ge bort som presentkort om du som privatperson vill ge bort till någon.

Köp din kulturklapp här!

Podcasts

Vi har möjlighet att hjälpa tidskrifter både med inspelning, produktion och publicering av deras podcasts. Dels har vi en poddstudio på Medieverkstan dit tidskrifterna kan komma och spela in. Hos oss finns grundläggande inspelningsteknik i studion att tillgå för den som är medlem. Vi kan också hjälpa till med postproduktion och med hur de sedan ska publiceras.

Som medlem eller kund hos oss på Nätverkstan Kulturtidskrifter kan du också boka ett mobilt poddkit som du kan ta med till inspelningsplats om du hellre föredrar det. Podd-kittet består av:

  • 3 st stormembransmikrofoner (Røde NT1A med puffskydd)
  • 3 st bordsstativ som fästes runt bordskant
  • xlr-kablar
  • Zoom H6 för inspelning
  • hörlurar

Är du som tidskrift intresserad av att boka podd-kittet? Kontakta oss på kulturtidskrifter@natverkstan.net

Här hittar du de podcasts som vi har gjort i samarbete med tidskriften Karavan. Samarbetet startade som en pilot för att se hur ett samarbete skulle kunna se ut och som hittills har mynnat ut i ett antal poddar som finns publicerade på Soundcloud och iTunes. Fler poddar är på gång och kommer inom kort.

Verkligheten är så fylld av hemligheter

Svetlana Aleksijevitj

Ord&Bild 5/2017

Läs vår blädderbara PDF med de kulturtidskrifter som ingår i vårt kommissionssystem!

Nordisk konferens för kulturtidskrifter

Under hösten genomförde Nätverkstan tillsammans med de nordiska föreningarna för kulturtidskrifter en Nordisk kulturtidskriftskonferens för att stärka samarbetet för tidskriftsmakarna och kulturtidskriftsföreningarna i Norden. Vår förhoppning är att de stärkta relationerna kan vara grund till fortsatt nordisk
 samverkan mellan redaktioner, såväl praktiskt-redaktionellt som idémässigt-intellektuellt. En viktig
 förutsättning är då det personliga mötet. Vår målsättning är att göra en nordisk konferens för kulturtidskrifter till ett återkommande evenemang och planerar nu att genomföra konferens nummer två under hösten 2021. Mer information om konferensen som genomfördes 2019 kan du läsa här.

Kulturtidskrifter vi arbetar med

Nätverkstan är en oberoende aktör i kulturlivet med målet att vara ett av Sveriges främsta resurscentrum för småskalig publicistisk, konstnärlig och annan kulturell verksamhet.

Startad 1996 och ägs av tidskriften Ord & Bild, Tidskriftsverkstaden i Väst och studieförbundet Sensus.

Telefon:
Växel 031-743 99 00
Ledning 031-743 99 26
Kulturtidskrifter 031-743 99 05
Redovisning 031-743 99 25
Utbildning 031-743 99 08
Medieverkstan 031-743 99 02

E-post:
info@natverkstan.net

Besöksadress:
Lagerhuset
Heurlins plats 1B
413 01 Göteborg

Postadress:
Nätverkstan
Box 311 20
400 32 Göteborg