Kunskap & inspiration

Digitalisering

Digital utveckling för tidskrifter och förlag 

Föreningen Lagerhusets hemsida har vi samlat lärdomar från vårt arbete med digitaliseringsfrågor för en publicistisk bransch i förändring.

Kulturtidskrifter LIVE: Papper vs digitalt, eller båda?

Tidskriftsvärlden är på god väg att förändras i grunden och i takt med att nya vägar och riktningar växer fram, uppstår frågor kring vilket format som egentligen fungerar bäst. Redaktörer ställer sig frågan vad en tidskrift i papper kan göra som en digital version inte kan och vice versa. Finns det värden och möjligheter i det ena formatet som inte motsvaras i det andra? Finns det något val som passar just din tidskrift bättre än det andra? Behöver den finnas på flera plattformar och inte bara en?

Unn Edberg berättar i ett avsnitt av Kulturtidskrifter LIVE (2021) om Vi:s digitala strategi; om ljudtrenden och om att framtidssäkra genom att gå tillbaka till rötterna. Under samtalet möter hon Rojin Pertow från Galago och Ingemar Tigerberg från Camino som har använt olika strategier. Galago beslutade sig för att öka sin utgivning i print, medan Camino helt gick över till digitalt. Samtalsserien finansieras med stöd av Kulturrådet.

Podcasting

Workshop: Så funkar poddar!

Är du intresserad av att göra podcast med din tidskrift? Vi erbjuder en serie workshops under namnet Så funkar poddar! Här får ni lära er hur poddlandskapet ser ut just nu och hur man bär sig åt för att starta sin egen podcast. 

Vi går igenom allt som kan vara bra att tänka på innan man sätter sig bakom mikrofonen: Varför ska man göra just en podd? Måste man ha ett ordagrant manus? På vilket sätt är det annorlunda att berätta en historia i ljud jämfört med i text? Vad kännetecknar poddar vi tycker om och vilka beståndsdelar består en podd egentligen av? Workshopen innehåller också en praktisk del. Här går vi igenom redigering och pratar om vad man måste tänka på när man spelar in, när man klipper och hur vi bär oss åt för att publicera och marknadsföra våra poddar.

Poddkit och studio 

Vi har möjlighet att hjälpa kulturtidskrifter med inspelning, produktion och publicering av podcasts. För medlemmar i Medieverkstan och kunder hos oss på Nätverkstan Kulturtidskrifter finns det teknik att tillgå. Vi kan också hjälpa till med postproduktion och med hur poddarna sedan kan publiceras.

I våra lokaler har ni tillgång till en poddstudio med grundläggande inspelningsteknik. Ni kan också boka ett mobilt poddkit som går att ta med till en annan inspelningsplats om ni föredrar det. 

Poddkittet består av:

  • 3 st stormembransmikrofoner (Røde NT1A med puffskydd)
  • 3 st bordsstativ som fästes runt bordskant
  • xlr-kablar
  • Zoom H6 för inspelning
  • Hörlurar

Vill du veta mer, kontakta oss på kulturtidskrifter@natverkstan.net

Fortbildning och kurser

Nätverkstan anordnar kurser och fortbildningar för olika aktörer inom kulturlivet.