Plattform för kulturtidskrifter

Nätverkstan Kulturtidskrifter står på flera ben. Förutom att tillhandahålla tjänster och verktyg för redaktioner arbetar vi för synlighet och spridning av landets kulturtidskrifter i stort. Denna del av verksamheten är fristående och finansieras av Kulturrådet.

I Sverige finns ett rikt utbud av kulturtidskrifter. Ingen vet med säkerhet hur många de är, men tillsammans berikar de den kulturella mångfalden och ser till att en mängd obundna röster kommer till tals i det offentliga rummet. Ämnesbredden är stor. Kvaliteten hög. Nätverkstan arbetar ständigt för att få tidskrifter att nå ut och göra dem enklare att få tag på. Vi vill helt enkelt att fler ska kunna läsa mer. 

Evenemang 

Vi dyker vi upp med tidskrifter på platser där intresserade läsare kan finnas. Det kan handla om Bokmässan i Göteborg, Littfest i Umeå, festivaler och tidskriftsdagar på bibliotek och kulturhus. Vi har även skapat digitala samtalsserier och arbetar med olika streamade och filmade initiativ ihop med andra aktörer.

Vi har bland annat varit på Bokmässan i GöteborgStockholms LitteraturmässaLittfest i UmeåHelsingfors Bokmässa, Lagerhusets bokmarknadScener & samtal i Göteborg, Sigtuna LitteraturfestivalTextival i Göteborg, Feministisk festival i Malmö och Peace&Love i Borlänge.

Återförsäljare

Nätverkstan Kulturtidskrifter har ett nätverk av ett hundratal återförsäljare. Vi hanterar en distributionskedja för de tidskrifter som vill sälja lösnummer och hitta nya läsare. Vi arbetar med bland annat boklådor, nätbokhandlare, museibutiker, gallerier och caféer.

Som återförsäljare bestämmer ni själv vilka tidningar ni vill sälja. Vi tillhandahåller vi ett enkelt system för att hitta relevanta och intressanta tidskrifter som ni kan sälja på kommission. Som återförsäljare betalar man enbart för sålda tidskrifter. Ni betalar inga avgifter överhuvudtaget, vilket innebär att försäljningen aldrig kan ge minus i kassan. Vi tar hand om det administrativa arbetet och har inte någon returhantering.

Kontakta oss för mer information: kulturtidskrifter@natverkstan.net

Plattform 

Plattform är en publikation som samlar texter från kulturtidskrifter. Varje nummer har ett tema där vi tillsammans med en gästredaktör lyfter den spännande bredd och det specialiserade innehåll som utmärker kulturtidskrifter. Vi vill ge olika ingångar till läsning och göra det möjligt för dig att hitta något som du kanske inte visste fanns.

Nr 1 tema Test – gästredaktör Sara Granér
Nr 2 tema Hem – gästredaktör Kayo Mpoyi 
Nr 3 tema Inga ord utan röster – gästredaktör Khaled Alesmael

Plattform är gratis och sprids på olika arenor runt om i landet. Den går även att beställa hem och ladda ner som app. 

Kampanjer 

Vi arbetar ständigt med nya initiativ för att tidskrifterna ska nå ut och få fler prenumeranter. Kampanjer och idéer utvecklas från år till år. Ett exempel är Kulturklappen som uppmuntrar företag och privatpersoner att ge bort presentkort på en valbar prenumeration.