Kulturverkstan utbildar kulturprojektledare som har operationella, relationella och kontextuella kunskaper och kompetenser. Det operativa betyder att studenten får de verktyg den behöver i rollen som projektledare. Det relationella syftar till att ge insikter och färdigheter i gruppdynamik, konflikthantering och ledarskap. Det kontextuella syftar till att öka reflektionen kring och förståelsen av hur omvärlden påverkar och påverkas av kulturprojekt. Som studerande vid Kulturverkstan ingår du i ett professionellt nätverk som dels består av uppdragsgivare, lärare och utbildningsledning, men även av andra studerande med bred erfarenhet inom kulturlivet.
Efter studier på kulturverkstan erhåller du en kvalificerad yrkeshögskoleexamen som omfattar 400 yrkeshögskolepoäng. Den som studerar på Kulturverkstan utvecklar under utbildningen tillsammans med kursare, lärare och praktikanordnare följande kompetenser:
- Branschkunskap om konst och kultursektorn
- Process- och projektledningskunskap i en komplex omvärld
- Omvärldsanalys med kompetens att placera kulturprojekt i ett större sammanhang
- Ekonomihantering och budgetarbete
- Kompetens att leda och arbeta i arbetsgrupper, kommunikativ förmåga, konflikthantering
- Marknadskommunikation i konst- och kulturverksamheter
- Förståelse för och kunskap om konstnärliga och demokratiska processer
- Kompetens att samverka internationellt och interkulturellt
Efter Kulturverkstan
De som har tagit examen från Kulturverkstan återfinns både i det fria kulturlivet, på konst- och kulturinstitutioner, inom offentlig förvaltning och i det privata näringslivet. Enligt mätningarna som görs sex månader efter examen så har åttio procent fått jobb inom rätt fält.
Besök vårt arkiv Efter kulturverkstan där vi samlar berättelser om vad alumner arbetar idag
Kurser
Utbildningen har huvudmoment/delkurser som ofta är integrerade i varandra. En veckas studier motsvarar 5 YH-poäng. Här kan du se en fullständig kursöversikt.
Vill du läsa mer om utbildningens mål och upplägg? Läs vår utbildningsplan.
Undervisning
Undervisning sker både i föreläsnings, workshop och seminarieform. Arbete i grupp blandas med individuella uppgifter. Lärarna hämtas från universitet, arbetsliv och kultursektorn, i Sverige såväl som utomlands. Utbildningen bedrivs på svenska och kräver grundläggande kunskaper i språket. Vissa föreläsningar och texter är på engelska.
Lärande i arbete
LIA – Utbildningen innehåller två praktikperioder, LIA, på sex respektive arton veckor. Tack vare Kulturverkstans väl utvecklade internationella nätverk är det möjligt för studenterna att förlägga sina praktikperioder utomlands.
Projektuppdrag – En viktig del i utbildningen är att lära genom att utföra skarpa uppdrag. Genom åren har vi skapat ett arkiv med många av de projekt som genomförts av studenterna, ta gärna en titt i vårt projektarkiv.
Bakgrund
Kulturverkstan är en yrkeshögskoleutbildning som startade 1999 och har utexaminerat upp emot 500 kulturprojektledare sedan dess. De allra flesta arbetar i dag inom kulturlivet; i organisationer med projekt- eller verksamhetsledande ansvar, i egna projekt eller i egna företag. Kulturverkstan drivs av Nätverkstan Kultur, en oberoende aktör i det västsvenska kulturlivet, ägd av tidskriften Ord & Bild, Tidskriftsverkstaden i Väst och Sensus. Kulturverkstan finansieras av Myndigheten för Yrkeshögskolan.
Kulturverkstan en del av kulturlivet
Inom yrkeshögskolan är arbetsgivarna aktiva både när det gäller planering och genomförande av utbildningarna. Du möter dem på föreläsningar, i projekt och på din praktik (LIA). Kulturverkstan är väl förankrad i kulturlivet både nationellt och internationellt. Skolan kvalitetssäkras och utvecklas kontinuerligt av en ledningsgrupp med representanter från olika delar av kultursektorn. Just nu består vår eminenta ledningsgrupp av följande krafter:
- Anna Persson, konstnär och rektor på Domen Konstskola
- Åsa Bernlo, Marknads- och försäljningschef, Göteborgs Symfoniker
- Daniel Andersson, utvecklingsledare Rädda barnen
- Mia Christersdotter Norman, verksamhetsledare Röda sten
- PeO Sander, lektor i scenkonstproduktion, Stockholms konstnärliga högskola
- Niklas Rydén, tonsättare, konstnärlig ledare, Atalante
- Nathalie Bödtker Lund, verksamhetsledare WIN WIN Gothenburg Sustainability Award
- Karin Dalborg, VD Nätverkstan
- Julianna Viðarsdottir, studeranderepresentant KV19
- Peter Hjelm, studeranderepresentant KV20
Kulturverkstan är förutom den dagliga kommunikationen med gästföreläsare, uppdragsgivare, praktikanordnare, ledningsgrupp och andra samarbetspartner även medlem i nationella och internationella nätverk. Kulturverkstan bjuder hela tiden in aktuella och viktiga gästföreläsare för att utmana och utveckla våra studerande. Det senaste året har vi bland annat haft besök av Fanna Ndow Norrby – författare och mediastrateg, Mina Dennert – journalist och författare, Kendell Geers – konstnär och aktivist samt Lena Sundström – journalist och författare.